På tre år har de skabt kult-programmet "Den Korte Radioavis" og ikke mindst karakteren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, som nok er den journalist i landet, du mindst ønsker at få en opringning fra. Du drager Rasmus Bruun og Frederik Cilius ud på landets scener med forestillingen "Det Skide Show", hvor de står ansigt til ansigt med et publikum, der elsker deres radio-program - men elsker det også dem? Vi har mødt satirikerne til en snak om grænserne for satire, om at følge med i politik, om at sætte røven i klaske-højde og om et show, de helst ikke vil snakke for meget om.

I politik er der næsten ingen regler, i politisk satire er der ingen.

Nogenlunde sådan har omkring 100.000 radiolyttere tænkt, når de uge efter uge har hørt den aldrig barmhjertige og konsekvent bedrevidende seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og hendes diametrale modsætning af en nyhedsredaktør Rasmus Bruun flå det politiske landskab i stykker for at servere de blodige lunser direkte i æteren.

Den Korte Radioavis / Det Skide Show

Den Korte Radioavis blev sendt første gang på Radio24Syv i februar 2015 som direkte politisk satire, hvor nyhedsredaktør Rasmus Bruun (Rasmus Bruun) og seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm gennemgik dagens vigtigste begivenheder - uden tilstræbt objektivitet.Showet blev hurtigt kendt og elsket for at sige tingene som de var og for at blæse forbehold og presseetiske overvejelser et stykke. Programmet blev sammenlignet med det amerikanske "The Daily Show" med John Stewart.

Fra årsskiftet er Den Korte Radioavis blevet podcasten Den Korte Weekendavis - stadig produceret af Radio24Syv men nu kun tilgængelig som podcast.

Den overskydende tid har Frederik Cilius og Rasmus Bruun blandt andet brugt på lave showet "Det Skide Show", som spiller i København, Aarhus og Odense.

Desuden medvirker de i Mads Brügger-filmen "Sankt Bernhard Syndikatet" der har præmiere til maj.

"Det Skide Show" spiller i Odense 19-21. marts klokken 20 på Magasinet.

Entre: 315-365 kroner.

Ingen kan tilsyneladende vide sig sikker. Og derfor er de blevet så pokkers populære, spår de to hovedpersoner, Frederik Cilius (Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm) og Rasmus Bruun (gæt selv).

Frederik: De kontroversielle ting, vi siger, er et forsøg på at ramme de ting, som alle tænker, men ingen siger. Det er ligesom det, vi alle sammen ikke engang kunne drømme om at tænke på at sige, det siger Kirsten til gengæld. Og på den måde tror jeg, at det har været en stor ventil for folk.

Vi må nok erkende, at Kirsten Birgit er større end os. Det er hende, mange folk kommer for at se. Jeg tror, der er mange, der ville foretrække en to timer lang tale fra hende. Men det er jo lidt det, man oplever i radio-programmet, så lige præcis derfor, gør vi det ikke.

Rasmus Bruun aka Rasmus Bruun

Og den ventil har der været brug for. Radioprogrammet Den Korte Radioavis er på tre år blevet kult, prisbelønnet og af mange kaldt årsagen til, at den politiske satire igen lever i Danmark. Og det er til trods for, at programmet blev tildelt et at de mest umulige sendetidspunkter (mandag til fredag fra 12-13), og at de to værter, der var udset til at lave politisk satire, ikke interesserede sig det mindste for politik. At det overhovedet blev til noget, er et under.

Rasmus: Programmet var lige ved at ryge i vasken, før vi overhovedet lavede det. Vi spiste middag med Mads (Brügger, programchef, red.) og Michael (Bertelsen, programchef, red.) og de sagde: "Vi vil have et dagligt politisk satire-program". Jeg kan ikke huske, hvem af os der sagde det, men en af os sagde: "Jeg følger overhovedet ikke med i politik". Og der skulle lige findes en grimasse, der passede.

Frederik: Men det er et arbejde, og det er så vores arbejde at holde os orienteret. Og så vil jeg sige, at Radio 27 Syv er så forholdsvis et lille sted, at der er ikke langt over til de mennesker, der sidder og arbejder seriøst med de her politiske nyheder og som er virkelig godt ind i stoffet. Dem bruger vi ofte for at blive sat ind i tingene. Der er det en kæmpe fordel for at os, at vi næsten deler skrivebord med de politiske journalister.

Vi er sjovere end vi havde regnet med

I dag betvivler kun en tåbe Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms politiske evner. Den Korte Radioavis er blevet til Den Korte Weekendavis og sender nu "kun" en gang om ugen som en podcast. Til gengæld er de to karakterer draget ud i landet med forestillingen "Det Skide Show". Et show, som de umiddelbart ikke vil afsløre forfærdeligt meget fra, men:

Frederik: Der skal være en grund til, at man laver et teaterstykke i stedet for at lave et radioprogram. Det nytter ikke noget "bare" at lave radioprogrammet på en scene, hvilke jeg tror, mange havde regnet med, vi ville gøre. Vi har valgt at gå helt over i den anden grøft. Showets tema, hvis man kan sige det på den måde, er, hvad gør man, hvis man er elsket og kendt for én ting, men gerne vil prøve noget andet. Bliver man så slagtet. Hvad gør man overfor et konservativt publikum, som gerne vil have, det de kender, fortæller han.

Svaret må du få ved at gå ind at se showet eller læse nogle af de anmeldelser, der med spredt stjerne-regn har målt og vejet den succesfulde duo. At stå på ansigt til ansigt med publikum og anmeldere har været en ny og ganske speciel oplevelse for de to.

Rasmus: Vi ved godt, at radioprogrammet er vældig populært, men vi ved jo ikke helt hvorfor. Altså vi ved ikke, hvad det er, folk synes, der er sjovt. Hvornår de griner, og hvornår de ikke griner. Så det er lidt angstprovokerende at stå foran publikum at finde ud af.

Er der noget der, der har overrasket jer?

Rasmus: Ja, vi er sjovere, end vi havde regnet med.

Frederik: Ha ha ha!! Nej, der er da nogle ting, hvor vi har siddet til prøverne, hvor Rasmus gør nogle ting, som jeg klart synes er det, der er sjovest, som publikum ikke synes er særlig sjovt. Og det kommer bag på en. Så er der andre steder, hvor man tænker: det bliver lidt en fuser, og så får man et latterbrøl lige op i face.

Rasmus: Vi må nok erkende, at Kirsten Birgit er større end os. Det er hende, mange folk kommer for at se. Jeg tror, der er mange, der ville foretrække en to timer lang tale fra hende. Men det er jo lidt det, man oplever i radio-programmet, så lige præcis derfor, gør vi det ikke. Det skal gerne være sjovt og udfordrende for os at lave.

Røven i klaskehøjde

Skal man tro de mest kritiske (EB og Politiken) anmeldelser, så har udfordringen været for stor, mens de mest positive (Berlingske og BT) mener, at Cilius og Bruun igen har ramt plet.

Er man kender af radioprogrammet er det indlysende, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm næppe kunne være med ligeglad med dårlige anmeldelser. Det højeste hun kan tvinge sig op til er ikke at ville finde sig i det og efterlade en harmdirrende besked på anmelderens telefonsvarer, hvor hun i øvrigt - og det vil slet ikke være til diskussion - vil dokumentere, hvorfor vedkommende tager fejl. Anderledes er det for Frederik Cilius og Rasmus Bruun. Især hvis anmelderen faktisk har en pointe.

Frederik: Vi er da ærekære, og vi vil gerne have, at folk holder af det, vi laver, så derfor er vi ikke urørlige overfor en dårlig anmeldelse. Særligt hvis det er en god dårlig anmeldelse, hvor man sidder og tænker, ja, det har han da egentlig en pointe i.

Rasmus: Bestemt. Og vi kan ikke rigtigt tillade os at have noget imod at blive bedømt, fordi vi selv har sat røven noget så gevaldigt i klaskehøjde. Så vi havde da regnet med, at der ville blive gået hårdt til os.

Frederik: Enten synes man, vi er sjove, eller også synes man ikke, vi er sjove. Og hvis man ikke synes, vi er sjove, så kan jeg godt forstå, at man synes showet er kedeligt. Og jeg tænker, at det afspejler anmeldelserne ret godt. Dem, der synes, at showet er godt, det er dem, der synes vi er sjove og omvendt. Og det er helt fair - fred være med det.

Er der noget at komme efter, hvis man ikke kender Den Korte Radioavis, for det er netop ikke Den Korte Radioavis, siger I.

Frederik: Det kan du sige, men det tager afsæt i nogle personer fra Den Korte Radioavis, og det vil klart være en fordel, hvis man kender til udsendelserne. Man vil nok være på bar bund, hvis man aldrig har hørt om programmet eller ikke ved, hvem Kirsten Birgit er. Det er der ingen tvivl om.

Rasmus: Men vi har forsøgt at lave en historie, der kan stå for sig selv og ikke står på Den Korte Radioavis.

Frederik: Det er rigtigt, men der er nogle jokes, der har en tråd tilbage fra noget af det, man kender fra Den Korte Radioavis, og hvis de ryger hen over hovedet på en, så vil jeg måske også føle mig en lille smule lost.

Rasmus: Det er rigtigt, men det er ikke sådan, at der ikke er nogen plotline i det...

Frederik: Ha ha ha... nej nej, vi har lavet nogle plotlines.

Begge sider repræsenteret

Som tidligere udtrykt, er Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm større end dem begge. Det er på grund af hende, at mange kommer for at se showet. Det er indiskutabelt. De kommer for at se hende sige alt det som de fleste tænker, men ikke tør sige. Præcis som hun gør det i radioen, hvor intet tilsyneladende er fredet. Tilsyneladende.

Frederik: Vi har nogle gange den diskussion, om noget er for meget, og der er jeg i virkeligheden nok mere en kylling end Rasmus. Hvor jeg nogle gange har sagt, at det ved jeg ikke, om Kirsten Birgit kan sige. Og så siger man de frygteligste ting i radioen, og så sker der ikke skid, og folk er skideligeglade. Men du skal også huske på, at det i sidste ende er en mand i dametøj, der siger det. Det er en karakter, vi har opfundet.

Rasmus: Men måske gør det også noget, at der står en ved siden af, altså Rasmus, og siger "ej, Kirsten, det sagde du bare ikke".

Frederik: Ja, der er ligesom begge sider repræsenteret.

I radioen. I podcasten. Og i "Det Skide Show".

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard