Joan Grønning tog sagen i egne hænder, da hun ville udgive sin første bog
I garagen på privatadressen i Næsby har 44-årige Joan Grønning til ære for Ugeavisen placeret sig dekorativt oven på sin nyeste satsning: 5.000 eksemplarer af hendes bog ”Bogen om allergi”, som netop er udkommet.

En bog hun ikke bare har skrevet, men også udgiver på sit eget forlag, TekstXpressen.

Udover journalist står der nemlig også forlagsejer på Joan Grønnings visitkort.

- Andre vil måske kalde mig forlagsdirektør, men jeg synes, det lyder for fjollet at være direktør i sit eget en mands firma, siger Joan med et smil.

Startskuddet til at udgive sine egne bøger var en idé, Joan fik, da hun for knap 18 år siden var gravid med tvillinger.

- Jeg anede simpelthen intet om tvillinger.

- Derimod var der en masse, jeg var i tvivl om og gerne ville vide mere om i forhold til tvillinger, men de bøger der fandtes var enten ikke på dansk eller vinklet enten meget negativt - eller 110 procent rosenrødt, fortæller Joan Grønning.

Og da der ikke var nogen i hendes egen eller hendes mands familie, der havde tvillinger, var Joan nødt til selv at indsamle svarene på sine spørgsmål.

- Da jeg havde født mine drenge, havde jeg indsamlet så meget viden om tvillinger, at jeg syntes, at den viden skulle andre også have gavn af, siger hun.

Som uddannet journalist var det naturligt for Joan i første omgang at henvende sig diverse medier med sin viden i form af artikler. Det lykkedes hende at få bladet ”Vores Børn” til at bringe tre artiler, før bladet mente, at nu var emnet tvillinger afdækket tiltrækkeligt.

Det var Joan ikke enig i.

- Jeg havde jo stadig en masse jeg gerne ville dele med andre, så jeg besluttede mig for at skrive bogen om tvillinger.

I stedet for at bruge energi på at rende forlag efter forlag på dørene, til der var et, der også kunne se den gode idé i at udgive det, der senere fik titlen ”Bogen om Tvillinger 0-10 år”, valgte Joan Grønning i en alder af 29 år at blive forlagsejer og selv udgive bogen, hvis første udgave blev ”født” i 1997 i 3.000 eksemplarer, som blev udsolgt på tre måneder.

I årene der er gået, har Joan flere gange udgivet opdaterede udgaver af ”Bogen om Tvillinger 0-10 år”.

Viden om allergi i én bog

Sideløbende med at drive sit eget forlag, var Joan Grønning i en otte årig periode redaktør for Astma-Allergi Forbundet.

Her fandt hun hurtigt ud af, at ligesom med tvillinger, så fandtes der ikke en samlende bog på dansk om allergi, som ikke enten var meget faglig funderet eller snævert fokuseret på én type allergi.

Det til trods for at Statens Institut for Folkesundhed regner med, at 1,7 millioner danskere vil være ramt af allergi inden 2020.

- Da jeg stoppede i forbundet, begyndte jeg at skrive på bogen ud fra den store indsigt, jeg havde fået, mens jeg var ansat, fordi modsat det med tvillinger, så har jeg ikke selv allergi, siger Joan Grønning og understreger, at den viden hun formidler i ”Bogen om allergi” har hun fået af eksperter på området.

Både de videnskabelige og de, der har en alternativ tilgang til allergi samt hvordan man kan leve med sin allergi uden, at den bliver dominerende.

Joan Grønning rubricerer selv ”Bogen om allergi” som en fagbog

- Men det er en fagbog, der tager den udgangspunkt i, at den skal bruges af folk, der ikke er eksperter.

- Den måde bogen er opbygget betyder derfor, at den indretter sig efter læseren ikke omvendt.

Satser en halv mio. kr.

Joan Grønning lægger ikke skjul på, at hun føler en tilfredsstillelse ved at være forlagsejer og udgive sine egne bøger.

- Det er noget i den samme retning som landmanden må føle ved at være med hele vejen, fra kornet bliver sået til det høstes og sælges, siger Joan.

- Men selv om jeg er pisseirriterende positiv og ikke kan se noget negativt ved det at have mit eget forlag, så er der i hvert fald én ting, man skal gøre sig klart, hvis man vil udgive sine egne bøger: Det er ikke noget man bliver rig af!

Hun tilføjer, at hvis man vil tjene penge i en fart, kan det bedre betale sig at skrive et par artikler og sælge dem til aviser og blade.

- Selv om tvillingebogen stadig sælger 800 - 1.000 eksemplarer årligt 14 år efter, den udkom første gang, er jeg nødt til at supplerer forlagsindtægten med journalistiske freelanceopgaver.

- Så set i den sammenhæng er ”Bogen om allergi” helt klart et sats i og med, at den alt i alt har kostet omkring en halv million kroner i produktionsomkostninger, fortæller Joan Grønning, der dog ikke ligger søvnløs af den grund.

- Nogle bruger penge på dyre biler, dyre boliger eller rejser flere gange om året, jeg udgiver bøger, siger hun og grinsmiler.