Guide

Vesterbro er et stærkt sammenhold af beboere, hyggelige butikker og grønne områder. Her får du en guide til området.

Vesterbro er byens gamle arbejderkvarter, der blev opført med boliger til håndværkere og arbejdere. Og det er ikke bare vejen Vesterbro, men området, som ligger i en trekant mellem Vesterbro og Vindegade.

I dag er kvarteret spækket med små butikker og sammenhold. De mange beboere er gået sammen i en beboerforening, der hvert år holder et stort loppemarked i Dronningensgade, samler affald ind i området og har dannet en vegetarisk spiseklub.

Tag en tur rundt i området. Shop lopper, bliv klippet eller nyd en bid mad.

Letbanen kommer

Lige nu er der temmelig meget byggeri på Vesterbro. Men det skal som bekendt være skidt, før det bliver godt, ik? Når letbanen er færdig i slutningen af 2020, kan man hoppe på den langs Vestre Stationsvej, som er det ydre Vesterbro. Letbanen skal ifølge planen køre hvert 10. minut i begge retninger fra kl. 05 om morgenen til kl. 01 om natten.

Det gemte værksted

Ved siden af porten i Krudthusgade hænger et meget lille skilt, hvor der står Junkart. Bag porten ligger et lille åbent værksted og showroom. Det er Krudthuset.
Her går de to herrer Peter Byskov og Tom Pedersen og sysler. Måshe har du på Café Den Smagløse lagt mærke til, at der hænger små bure med dukkehoveder i. Det er Tom Pedersen, der står bag dem. Han laver alskens kunst af gamle dukker, og hvad han ellers finder på sin vej. Den anden herre i værstedet er Peter Byskov. Han sliber knive, laver ting i træ og jagtintarsier.
Gå ind og tag et kig og få en sludder. Det vil du ikke fortryde.

Hvad: Åbent værksted og showroom
Hvor: Dronningensgade 88 i baggården. Indgang fra Krudthusgade.
Hvornår: Efter aftale, men de fleste dage åbner de klokken 8.30.

Mormormad

Selvom navnet kunne antyde, at restaurant Cro'n har ligget der så længe, at bønderne kom kørende i hestevogn, når trangen til sovs og kartofler blev for stor. Men det er ikke tilfældet. Stedet hed engang Blomsten og var et broget værtshus. Senere blev stedet til Café Blomsten, der var café og beboerhus. Men også et anpartsselskab bestående af 40 beboere fra Vesterbro.
I dag er stedet mormormadens højborg. Det er her, du skal gøre holdt, hvis du er til klassiske retter som stegt flæsk med persillesovs, dansk bøf eller stegt ål.

Hvad: Restaurant Cro'n
Hvor: Dronningensgade 29
Hvornår: Mandag- lørdag: Fra kl. 17

Gå en tur

Det er næsten et must at gå en tur gennem kvarterets farverige gader. Tag en tur uden andet formål end at nyde de mange farverige byhuse, hvor stokroserne slængrer sig op ad de fleste.

Udforsk en baggård

Der er masser af små, finurlige baggårde bag gaderne på Vesterbro. Tag et kig ind i dem og lad dig overraske. Her er vi bag det tidligere Kræftens Bekæmpelse i nummer 46.
Det smukke bindingsværks hus, der står i stor kontrast til den farverige baggård, der leder tankerne til Thailand og vinkende katte.

Flaggade

Måske har du lagt mærke til de små, metal holdere, der sidder på næsten alle husene på Odinsgade? Det er flagstangsholdere, og de er der, fordi alle huse på gaden flager, når en beboer har fødselsdag. Festligt, ik?
Hvor: Odinsgade

Legepladser

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. I sprækken mellem nummer 65 og 63 på Thorsgade ligger der en hyggelig, lille legeplads til de mindste. For nylig mødtes nogle af beboerne fra kvarteret for at rydde op på arealet. Så der er klar til at blive hygget på legepladsen.
Der er to legepladser på Vesterbro. Den anden ligger for enden af Dronningensgade, hvor Store Glasvej krydser. Her er der legeplads, sandkasse og boldbur med basketballnet. Pladsen er lidt i forfald, og især den gule mur langs pladsen kunne bruge et lag friskt maling. Derfor spurgte beboerne i området Odense Kommune, om de måtte sætte planter langs muren. Og det blev et ja. Hvis du bor i området og har lyst til at give en hånd med at plante og vande, er det 22. maj kl. 11-13.

Hvad: Legepladser
Hvor: For enden af Dronningensgade og på Thorsgade

Keramik

Bag ruderne er Mona Vander i gang med at ælte en klump hvid ler. Og det er ok, at du kigger på. Hendes butik Mona Vander er nemlig også et åbent værksted. Så gå bare ind og se, hvordan kopperne, skulpturerne og vaserne bliver til.

Hvad: Åbent værksted
Hvor: Vindegade 79
Hvornår: Tirsdag-fredag 11.00 til 17.30.

  • Christine Landry

    Af:

    Journalist på Pindle Odense og Ugeavisen Odense.