Log ind

Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde

  • Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde
    1 / 8
    Bålet i midten af høvdingehuset bliver holdt i gang fra morgen til aften og udgør et centralt midtpunkt i hverdagen. Her er en lammesteg ved at blive tilberedt. Foto: Kurt Rasmussen
  • Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde
    2 / 8
    Far og datter arbejder sammen om de daglige pligter. Foto: Kurt Rasmussen
  • Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde
    3 / 8
    Mathilde Mikkelsen drømmer om at blive arkæolog og nyder at kunne rejse tilbage i tiden sammen med sin far, Søren Mikkelsen. Foto: Kurt Rasmussen
  • Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde
    4 / 8
    Formand for Odins Odense, Sigrid Baatz, har fundet brikvævningsudstyret frem og er gået i gang med at væve et bånd sammen med Iben og Anna. Foto: Kurt Rasmussen
  • Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde
    5 / 8
    Sigurd keder sig ikke i Jernalderlandsbyen, og skulle der være brug for adspredelse, har han lært sig reglerne til de jernalderbrætspil, der ligger i høvdingehuset. Foto: Kurt Rasmussen
  • Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde
    6 / 8
    Shelteret fungerer som overnatningssted. Brandmyndighederne tillader ikke, at der bliver overnattet i husene. Foto: Kurt Rasmussen
  • Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde
    7 / 8
    Lysindfaldet i høvdingehuset afslører, hvor meget røgudvikling, der var i husene for 2.000 år siden. Foto: Kurt Rasmussen
  • Dyk ned i historien: Jernalderen på den hårde måde
    8 / 8
    Søren Mikkelsen må lige gennemgå manualen for at få kontrol over stenovnen. Foto: Kurt Rasmussen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret
Oplevelser

At leve som vore forfædre gjorde før vikingetiden har været en kamp om overlevelse, men ikke desto mindre er der folk i nutiden, der skipper den luksuriøse livsstil for at genleve fordums trængsler - for en stund

Næsby: Der er ild i bålstedet i høvdingehuset, og børn og voksne er i sving med praktiske gøremål. I løbet af dagen har de kærnet smør, malet korn, fremstillet ost, samlet krydderier og planter ind fra det omkringliggende naturområde, hentet vand, lavet mad og ellers hygget sig.

- Vi når ikke at kede os, for der er hele tiden noget at lave, siger otte-årige Sigurd, der har hjulpet til med at male korn til et surdejsbrød, som er kommet i en stenovn.

Vi når ikke at kede os, for der er hele tiden noget at lave

Sigurd, otte år

Blødt bagværk

Søren Mikkelsen og Alvin Egebæk har ventet med tålmodighed på at tage det nybagte brød ud af ovnen.

- Der er gået halvanden time, så ifølge vejledningen skulle brødet være bagt færdig, siger Søren Mikkelsen og klapper en plasticindbunden manual sammen og gemmer den i bunden af en brændekurv.

- Den må jo ikke være synlig, men vi kan heller ikke helt undvære den, siger han og bevæger sig forsigtigt hen til den lille, runde ovn for enden af høvdingehuset.

Der er akkurat lige plads til det brød, som hele holdet har brugt en halv dag på at fabrikere, og alles øjne er rettet mod de to mænd, der sirligt balancerer deres mesterbagværk ud af den varme, lerklinede ovn.

- Den skal nok have lidt mere tid i ovnen, siger Søren Mikkelsen efter at have trykket forsigtigt på den brunlige masse, og duoen bliver enige om at skubbe brødet tilbage i ovnen.

Tidsrejse

Originale jernaldermennesker ville nok rynke deres bryn over den usikkerhed, der gennemsyrer det moderne menneskes omgang med de gamle håndværk, men det er lige præcis det, der gør oplevelsen så interessant for deltagerne. At udsætte sig selv for en levemåde, der er gået fuldstændig i glemmebogen.

- Min datter, Mathilde, og jeg er bidt af jernalderen og vikingetiden, og da vores naboer fortalte, at de skulle herud og bo en uge i sommerferien, var vi ikke i tvivl om, at vi skulle med, siger Søren Mikkelsen, mens Mathilde nikker.

Hun har overvejet at læse til arkæolog, og ugeopholdet i jernalderlandsbyen er kommet som kaldet for den 16-årige gymnasieelev.

- Det er jo helt specielt, når man får muligheden for at rejse tilbage i tiden og opleve de tider, man interesser sig for. Man forstår meget bedre, hvilke betingelser, folk har levet under, og hvor lang tid det tager at lave mad og den slags. Det er sjovt at prøve, og det er ikke noget, man kan læse sig til, lyder det fra Mathilde Mikkelsen.

  • Af:

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere