En idé bliver til en forening for vinterbadere i Odense

Byens Ø: En gruppe mennesker skråner småsnakkende over stykket med strandsand mellem Nordatlantisk Hus og Odense Kanal.

Iført klipklappere, badetøj og med håndklæde svøbt om sig, er de tydeligvis på vej til at tage en dukkert i kanalen.

Det er der i sig selv ikke det store ved... måske lige med undtagelse af datoen: Det er søndag 6. december. Klokken er 10, lufttemperaturen det samme - altså ti grader - og vandet er i følge DMI i omegnen af 8,5 grader varmt - eller koldt alt efter behag.

Gruppen er nået ned på træflydepontonen, der for nuværende gør det ud for badebro og med et kort tilløb, springer de alle ti i vandet. Og mens de plasker rundt, forsikre de sig selv - og hinanden - om, at det da ikke er særlig koldt.

Der går dog ikke mere end et minuts tid, før alle atter er oppe på badebroen og sætter kurs mod Nordatlantisk Hus, hvor tørt tøj venter.

- Det er helt fantastisk dejligt og så er det sundt for sindet. Desuden giver det en dejlig prikkende varme i hele kroppen, en varme, som holder sig hele dagen, siger Merete Brixen med et smil efter at have klædt om.

Merete Brixen er initiativtager til facebookgruppen "Vinterbadning i det nye havnebassin i Odense" og de ti der lige har dyppet sig i kanalen er blot et par håndfulde af facebookgruppens godt 200 medlemmer.

Fra facebook til forening

Selv har Merete Brixen været vinterbader i to år, så da hun hørte om planerne for et havnebassin i Odense, oprettede hun facebookgruppen for at finde ud af, om der var interesse for vinterbadning.

Og det var der, så 18. januar, bliver den til en forening, når der er stiftende generalforsamling.

- Vi har allerede haft kontakt til kommunen, som har vist interesse for at holde havnebadet åbent om vinteren, så vi kan vinterbade her. Og som forening er det lettere dels at holde kommunen op på interessen, så vinterbadning ikke bare bliver en lille datalje på resten af året og dels at fylde rammen, som havnebadet bliver, ud med vinterbadninigsaktiviteter, siger Merete Brixen.

- På den måde kan vinterbadning være med til at skabe liv på havnen andre steder end eksempelvis Nordatlantisk Hus om vinteren. Som forening vil kunne sprede ringe i vandet, fortsætter hun.

Det er jo bare vand

Som de fleste vinterbadere krævede det også for Merete Brixen overvindelse den første gang, hun kastede sig ud i det kolde vand, men nu kan hun ikke undvære det.

- Det var to veninder, der sagde, at det skulle jeg prøve. Min første tanke var, at: Nej det skulle jeg ikke, men jeg gav det en chance og bagefter var jeg solgt.

- At vinterbade giver mig en følelse af velvære, at jeg gør noget godt for mig selv. Dertil kommer det sociale asspekt ved for eksempel snakkene sammen med de andre i saunaen - det er ret hyggeligt, siger hun.

- Og ja, selvfølgelig er det koldt, men når man først har prøvet det én gang, så ved kroppen, hvor dejligt det er bagefter og at det ikke så slemt - at det jo bare en vand, selv om det er koldt.

- Faktisk synes jeg, det er federe at bade om vinteren end om sommeren. Så på det ene punkt kunne jeg godt ønske, det var vinter året rundt, siger Merete Brixen og griner.

  • Af: