Hjælpsomme-grupper skyder frem i Odense. Det handler ikke kun om at hjælpe eller få hjælp af andre, men om at lære sine naboer bedre at kende.

En sofa får nye ejere, og et marsvin får et nyt bur. En nytilkommen får gode råd til fritidsaktiviteter, og en enlig mor med sygt barn får hjælp til indkøb. Økonomien, der handles med, er sjældent mere end venligheden og glæden ved at give.

At hjælpsomme grupper på Facebook er rasende populære kan de færreste betvivle, hvis man alene ser på antallet af medlemmer og ikke mindst den aktivitet, der sker i grupperne.

I gruppen "Hjælpsom i Fraugde" er der i skrivende stund 1297 medlemmer. I løbet af januar har de skrevet over 1300 opslag i gruppen. Og selv om kommunikationen foregår på Facebook, så er gruppen faktisk oprettet for at få folk i Fraugde til at komme hinanden ved "ude i virkeligheden", forklarer stifterne René Ask Rasmussen og hans hustru Maria Groth Rasmussen.

- Den blev startet med det formål at få folk til at tale mere sammen i "virkeligheden", det vil sige udenfor Facebook. Det blev gjort ved at bygge siden op omkring hjælpsomhed og det at give noget bort - uden at få betaling for det. Når folk henter noget, de har fået på "Hjælpsom i Fraugde", opstår der en kontakt, og man hilser på hinanden i Brugsen, næste gang man ses - også selvom man ikke kendte hinanden før. Fraugde er de sidste 15 år vokset eksplosivt, og det var simpelthen nødvendigt, at få folk til at tale mere sammen og lære hinanden at kende, forklarer stifterne.

De understreger, at kernen i gruppen er, at man har et tilhørsforhold til området - er det krav opfyldt, skelnes der ikke mellem ung og gammel, høj eller lav. Tvært i mod.

- Vi holder en ret streng justitsmed hvem der kommer med for at holde det lokalt og til gavn for Fraugde og omegn. Gruppens medlemmer er meget bredt sammensat på tværs af alder og sociale lag - i gruppen er man ligeværdig, og den har på den måde været med til at nedbryde skel mellem for eksempel generationerne.

Nedbryder grænser

Samme oplevelse har man i Bolbro, hvor beboerne hjælper hinanden på kryds og tværs i gruppen "Hjælpsom i Bolbro". Den blev stiftet for cirka fire år siden af Cindy Louise Frederiksen, der selv var flyttet til området.

- Jeg kom selv fra Skibhuskvarteret og kendte ikke så mange i Bolbro. Det var en af grundene til, at jeg lavede gruppen. Jeg tror, den er med til at gøre Bolbro mindre forstået på den måde, at den nedbryder grænserne mellem os, der er herude, forklarer hun.

Og da det ligger i selve navnet, at tonen bør være imødekommende, så foregår samtalerne ofte i god ro og orden. Men det er stadig et socialt medie, hvor tingene har det med at koge over, så administratorne er nødt til slette visse opslag for at undgå ragnarok, forklarer René Ask Rasmussen og Maria Groth Rasmussen.

- Det er ikke et diskussionsforum, da diskussioner over nettet erfaringsmæssigt eskalerer meget hurtigt. Derfor bliver debatter om hundelorte eller om halloween er en god idé eller ej slettet. Den debat må folk tage et andet sted. Ideen med et internetforum fri for usaglige debatter og endeløse salgsopslag har åbenbart haft appel, idet der i dag er over 50 grupper som denne, forklarer de.

Og folk er tilsyneladende ret glade for at hjælpe. Det oplevede parret selv, uheld på uheld meldte sig.

- På et tidspunkt var vores bil gået i stykker, og vi stod og skulle til vagtlæge med vores mellemste barn. Vi tog chancen og skrev i gruppen, om vi måtte låne en bil. Inden for fem minutter havde vi tre tilbud om en bil - heraf fra flere personer vi ikke kendte.

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard

Mere om emnet

Se alle
Hjælpsomme Facebook: De fik hjælp af naboerne

Hjælpsomme Facebook: De fik hjælp af naboerne