De er fælles om at lave maden - og fælles om at spise. Prisen er i bund og fælleskabet i top hver torsdag i Ungdomshuset

- Hej, har I brug for hjælp?

En lyshåret fyr er trådt ind i lokalet og stiller spørgsmålet med samme selvfølgelighed, som bestilte han en kop kaffe.

Han står alene i en sort sweater med en rygsæk hængende over den ene skulder.

- Ja, svarer Helle Vøglund Spange, som spørgsmålet er rettet mod.

Har du været her før? supplerer hun.

- Jeg har spist her før, men aldrig hjulpet. Men i dag har jeg tid, forklarer fyren, mens Helle viser ham ud i køkkenet, hvor en håndfuld unge mennesker allerede er i gang med at fjerne skrællen på hundredevis af rodfrugter.

- Er der én, der kan sætte Henrik i gang? spørger Helle og får straks positiv respons.

Henrik Meurköster hedder fyren. Han er studerende og har tidligere, som han forklarede, spist i Ungdomshusets Café. Det er her vi er nu. Det er torsdag eftermiddag. Om et par timer skal der stå en buffet til 80 mennesker klar. Sådan er det hver torsdag i Folkekøkkenet.

- Det var egentlig kernen i hele projektet, da det begyndte. At skabe noget, man kunne være fælles om. Det må vi sige, at vi har opnået, forklarer Helle Vøglund Spange.

Hun er en af to ansatte, der på skift driver det ellers frivilligt baserede køkken. Hun finder opskriften, handler ind, har det overordnede ansvar, men ellers er kræfterne i køkkenet lagt af frivillige sjæle.

Projektet begyndte i 2007, da brugere af Ungdomshuset i Odense trak på inspiration fra det daværende Ungdomshus på Jagtvej i København. Her lavede frivillige mad, som de øvrige brugere kunne købe for en beskeden pris. Det ville man også have i Odense. Og det fik de.

Projektet blev sat i søen i stort set samme konstruktion som nu. Kommunen betaler for råvarerne, gæsterne betaler for at spise med - en rund 20'er koster det - og de to ting går stort set lige op.

- Det er ikke for at tjene penge. Det er for at skabe et projekt at være fælles om. Samtidig er der de to helt klare goder, at folk får mulighed for at få et billigt måltid, og hvis du har lyst, kan du også lære at lave mad, siger Helle Vøglund Spange.

Faktisk er nogle af de frivillige her som elever på holdet "Vegansk Madlavning", der er et tilbud fra ungdomsskolen Ungvest.

Andre er her, fordi de "bare" vil hjælpe til. Som Henrik Meurköster.

- Jeg har spist her nogle gange, men fordi jeg studerer, har jeg sjældet tid til at hjælpe til. Det havde jeg så i aften, og derfor kom jeg, forklarer han.

Henrik Meurköster kender ikke nogen af de andre - det er dog ikke til at se. Han falder hurtigt ind i selskabet.

- Jeg har aldrig snakket så meget med dem hernede. Jeg har selvfølgelig set en del af dem, når jeg spist, men ikke snakket med så mange. Men det her er en mulighed for at lære nye mennesker at kende. Så hvis du er ny i byen, er det oplagt at kigge herned, siger han og kaster sig over forberedelserne af aftenens menu:

Bagte rodfrugter med sellericreme, rød/hvid grønkålssalat, brød og timiansmør.

Sidder du nu og skriger efter kødet, så er det nok ikke stedet at invitere sig selv ud.

- Vi laver altid vegetarisk mad. Det handler primært om, at vi gerne vil være et tilbud for alle. Hvis vi serverer kød, så kan vi hurtigt komme til at sortere folk fra af personlige eller religiøse årsager, forklarer Helle Vøglund Spange.

517 kroner har hun handlet ind for til denne aften. Det skulle gerne give mad til omkring 80 personer.

- Vi forventer mellem 40 og 60 hver gang. Men nogen tager to gange, og det skal der være plads til. Vi står aldrig med for meget mad. Tværtimod har vi været ude for, at vi måtte melde udsolgt, så det passer meget godt, forklarer hun.

Klokken nærmer sig 18.30, og der kredser allerede sultne maver om køkkenet i Nørregade. Selv om vi står i Ungdomshuset, så er en given alder ikke en betingelse for at få fyldt maven.

- Vi har håndværkere, der kommer og spiser i caféen om formiddagen. Selv om vi hedder Ungdomshuset, så er alle altså velkomne, når vi spiser, siger Helle Vøglund Spange.

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard