Donation

Ina Lie og Bjørn Olsen samler i øjeblikket penge ind til deres toårige datter, der lider af en sjælden kræfttype. Men den er dyr at behandle, så forældrene har påbegyndt en indsamling på Facebook og over Mobilepay (se nederst i artiklen).

Hvis ikke det var for hospitalsudstyret bag sengen og den tynde plastikslange, som er plastret på Luccas kind, ville man aldrig gætte, at den lille toårige pige bærer på en kræfttype, som er i færd med at kortslutte hele hendes system.

Hun fiser rundt på sin stue på OUH's børneafsnit, leger med de bamser, bolde og dukker hun snubler over, imens hun indimellem bremser op for at suge lidt kakao i sig. Hun er ligeså impulsiv og legesyg, som ethvert andet raskt toårigt barn.

Og det er faktisk et af de få lyspunkter i den nuværende situation, som Lucca selv og hendes forældre, Ina Lie og Bjørn Olsen, befinder sig i.

- Som lægerne fortæller; det er børns store fordel. De aner ikke, de er syge, så de lægger sig ikke bare ned. Det er deres chance, siger Bjørn Olsen.

Dårlige chancer

Der er ikke mange rolige øjeblikke i Luccas liv, og det vil kun være forståeligt, hvis den lille krop lå bagoverlænet det meste af dagen i ren udmattelse. Det er dog ingenlunde tilfældet.

- Hun fræser op og ned ad gangen og er nok det barn her, som har mest energi. Der er ikke mange, som ville tro, at hun er den sygeste patient, siger moderen, imens hun kigger på det glædesstrålende barneansigt, som har set sig nysgerrig på stuens nyeste gæst.

- Hvad er det, manden laver, spørger hun, imens hun på fjantet vis poserer for kameraet.

Hendes smil får knæene til at smelte sammen, og det forundrede blik fungerer paradoksalt nok livsbekræftende på den, hun retter al sin positive energi imod. Man skulle ikke tro, at man her var i selskab med en person, der er dødeligt syg.

Imellem en og to procent sandsynlighed for overlevelse. Det er, hvad lægerne har givet hende. De sidste 98-99 procent leder imod et alternativ, som ingen tør tænke på.

Årsagen til de dystre prognoser er, at der findes forsvindende lidt data om den ekstremt sjældne kræfttype kaldet adrenokortikalt, som er langt sværere at helbrede, end den er at udtale navnet på.

- 10 om året i Europa bliver ramt. Og stort set aldrig børn. Lægerne fortæller, at der er fire gange større sandsynlighed for at vinde i lotto, siger Bjørn Olsen, og Ina Lie tilføjer.

- Men hvis man kan være så uheldig, kan man også være tilsvarende heldig. Det ved vi, at vi kan. Når man kan se, hvor stærk hun er, og hvor glad hun forbliver at være, så er der slet ingen tvivl om, at hun nok skal blive rask.

Har man bare en nogenlunde basal matematisk forståelse, ved man, at hyppigheden af kræftpatienter, som bliver ramt af adrenokortikalt, dermed er ekstremt lille.

For at udbasunere sjældenheden og samtidig familiens ufattelige uheld, vil Lucca blive behandlet med et kemopræparat, som OUH aldrig før har benyttet sig af.

Det fortæller meget om, hvor eksperterne står. For selvom der bliver studeret i døgndrift på løsninger, famler både fagfolk og forældre i blinde. Midt i mørket er en sprække af lys dog alligevel kommet til syne.

- Hjælp os

- Det er ikke optimalt, men lige nu er fokus rettet på Sct. Judes-hospital i Memphis, der har en behandling, der kan højne Luccas chancer til 44 procent, siger Ina Lie.

- Altså en mangedobling fra de maksimalt to procent sandsynlighed.

- Ja. Men det koster penge. Hvor meget ved vi ikke helt, men et sted imellem 500.000 kroner og en million. Vi er begge på SU, så vi har solgt alt jordisk gods, der på nogen måde kunne give penge. Man er villig til at gøre alt, når det kommer til ens børn. Sagde nogen, det ville hjælpe at spise græs, jamen så havde vi selvfølgelig købt en græsmark, siger Bjørn Olsen.

Sandheden er dog, at familien intet ved med sikkerhed. Heller ikke, om det er den rigtige behandling, de sigter imod.

- Vi har kun haft 14 dage til at finde ud af noget. Første skridt er dog at skaffe midlerne, siger han.

- Og tiden er imod os. Vi skal nok komme igennem det her mareridt, men vi har brug for hjælp. Og det havde vi brug for i går. Så hjælp os, for fanden. Nogen skal overleve det her, og vi ved, det bliver Lucca, siger Ina Lie.

Hvis du vil følge Luccas indsamling af midler, kan du klikke ind på facebooksiden Hjælp Kræftsyge Lucca, hvor det også er muligt at kontakte forældrene for donation til mobilepay eller give bud på behandling.

I øjeblikket forsøger forældrene alle tænkelige behandlingsformer, hvor ny kost og c-vitaminkur til mange tusinde kroner blandt andet er på skemaet, foruden den meget omkostningstunge tur som måske bliver til Memphis.

- Så al hjælp - al hjælp (!) - er kærkommen. Hellere før end senere, lyder det fra forældrene.

Mobilepay-nummeret vil skifte løbende, men er i skrivende stund: 28 78 44 58.

  • Af: