Egentligt er de astrofysikere. Men for et halvt år siden besluttede Andreas Helbo Beck og Nikolaj Lykke Viborg sig for at hoppe over i plakatindustrien. I dag lever de af at sælge indrammede citater fra de danske egne

- Støvkorn er noget, der er i det interstellare medium. Det er det mellemrum, der er mellem stjerner, fortæller Andreas Helbo Beck. Ikke for at belære mig om astrofysik, men for at forklare, hvordan han og Nikolaj Lykke Viborgs firma, Dialægt, opstod.

De to studiekammerater var sidste år i gang med at læse en kandidat i astrofysik, da ideen til plakatvirksomheden dumpede ned midt i en forelæsning på rækkerne mellem de studerende.

- Jeg skulle udtale ordet støvkorn, og jeg er fra Aarhus, så det kom ud på klingende aarhusiansk. Nikolaj faldt ned af stolen af grin, for han er fra Vestjylland. På den måde begyndte vi at interessere os for dialekter, fortæller den nyslåede virksomhedsejer.

- Vi var talnørder

I august sidste år gik de for alvor i gang med at banke deres plakatproduktion op fra bunden. De to astrofysikere, der i over fem år havde arbejdet med astrofysik, var lysår fra den verden, de nu skulle til at bevæge sig i.

- Vi kendte jo ikke en dyt til virksomhedsdrift, sprog og geografi. Vi er talnørder, griner Andreas Helbo Beck.

Og derfor allierede de sig med en dialektekspert, der kunne hjælpe med den fonetiske stavemåde og mentaliteten i de forskellige dele af landet. Når plakaterne til de forskellige egne skal vælges, lægger der mange timers research bag.

-Vi søger på Google og bruger comedy-klip. Vi forsøger at få meget humor med og fange den personlighed, som hver egn har. Kriteriet for dem alle er, at de skal være sjove, siger han. Men det skulle vise sig, at det ikke kun var sproget, der var en udfordring for de to.

- Da vi havde styr på citaterne til Aarhus-plakaten, satte vi det op. Og her kommer talnørderne altså også ind, griner Andreas Helbo Beck.

- Øverst skrev vi Aarhus og så havde vi ellers lavet en liste med citaterne, der selvfølgelig var symmetrisk om midten. Vi havde også lagt lidt skygger på den.

De tog plakaten under armen og travede ned i en butik, for at høre, hvad de synes om deres første værk.

- Vi havde også lagt skygger på den, og det var åbenbart noget, man gjorde midt i halvfemserne. Så vi fik at vide, at vi var håbløst umoderne, fortæller han.

Derefter fik de to iværksættere fat i en grafisk designer, der satte den første plakat op for dem. Siden har de gjort arbejdet selv ved at prøve sig frem både med opsætningen og valg af farver.

- Ser det her pænt ud? Nej. Så prøver vi en anden farve. Det er sådan vi har gjort. Og vi er jo to drenge, så vi ender tit ud i grøn og blå, siger Andreas Helbo Beck og griner selvironisk.

- Jeg tror, at det har været godt, for noget tyder på, at vi har lavet en plakat til mænd. Vi kan se, at det tit er kvinder, der køber dem til deres mænd. Måske har vi skabt noget, som de begge kan være enige om?

Med citater som "Hol' kæft dee en go mølle den dær, jo" prøver de to at vække en genkendelse hos folk.

- Vi vil gerne, at folk viser, hvor de kommer fra og er stolte af det. Det skal være noget, der rører folk, siger Andreas Helbo Beck. Og det må man sige, det gør.

Da de to lancerede deres Bornholm-plakat, resulterede det i vrede bornholmere og hademails, fordi nogle øboere ikke mente, at Bornholm var stavet korrekt.

- Vi endte med at genoptrykke den efter at havde siddet en søndag aften sammen med seks bornholmere og fået rettet den igennem. Vi har helt sikkert ramt ind i noget, der siger folk noget, og det er vi kisteglade for, siger Andreas Helbo Beck, der har gået i 25,5 år uden at tænke over, at han er aarhusianer.

Det er han pludselig begyndt på nu. Og astrofysikken, den er der altid, hvis dialekterne skulle fejle.

  • Christine Landry

    Af:

    Journalist på Pindle Odense og Ugeavisen Odense.