Tine Gudrun Petersen fik et særligt forhold til mad, da hun blev mor. I dag er hun direktør for Spis! Odense Food Festival og arbejder for at udbrede kendskabet til lokale råvarer af høj kvalitet. Mød kvinden, hvis gastronomiske engagement har slået rødder på hele Fyn

Hvor kommer din store interesse for mad fra?

- Jeg har altid været en livsnyder og har dermed også altid været glad for mad. Men da jeg fik min datter, Katinka, for syv år siden, blev jeg pludselig meget mere bevidst om kvaliteten af maden og råvarerne. Det lyder så frelst, men jeg vil virkelig gerne passe på hendes lille krop, som jeg har ansvaret for, indtil hun er 18 år. Så lige som jeg giver hende cykelhjelm på og smører hende ind i solcreme, er det også vigtigt for mig at give hende mad lavet af råvarer, jeg kan stå inde for kvaliteten af.

Hvad er det så for en type mad, I spiser hjemme hos jer?

- Det er helt almindelig mad. Tit lavet på økologiske og biodynamiske råvarer - gerne i sæson. I går fik vi eksempelvis pitabrød, så det er på ingen måde gourmetmåltider, der altid står på vores bord. Men dressingen var lavet af en god økologisk creme fraiche med persille og hvidløg, jeg selv har dyrket. Og grøntsagerne var fynske.

Har din store interesse for kvalitetsmad smittet af på din datter?

- Ja, til en vis grad. Hun kan rigtig godt lide at være med i køkkenet, og jeg forsøger at give hende stor medbestemmelse, når vi laver mad. Vi bor alene sammen, og jeg oplever, at hun bliver mindre kræsen, hvis hun selv har haft indflydelse på, hvad vi spiser. Men det skulle da ikke genere hende at leve af ketchup og pomfritter i et par dage, hvis det var det.

Hvad er din livret?

- Uha, jeg har mange. Men når jeg er derhjemme, kan jeg virkelig godt lide en pastaret, jeg laver med limesauce og dild. Og så er jeg vild med smørrebrød. En kartoffelmad med frisk tomat, karse og masser af mayonnaise er noget af det lækreste, man kan servere for mig. Og fik jeg sagt, at der ikke skal spares på mayonnaisen.

Apropos mayonnaise hvor meget tænker du så over, hvad du spiser?

- Som direktør for en madfestival og som formand for Food Fyn er det klart, at jeg ofte spiser ude. Så hvis jeg ved, at jeg skal have sovs og vin om aftenen, spiser jeg da nok lidt lettere i løbet af dagen. Men jeg er generelt meget styret af lyst, når det kommer til mad. Min lyst er bare ikke at spise store fede købesandwich. Så vil jeg hellere have en friskopgravet gulerod. Og det mener jeg helt ærligt. Men det betyder ikke, at jeg er på kur. Det har jeg aldrig været, for jeg synes ikke, at det virker særlig rart. Så vil jeg hellere justere og skrue op og ned for nogle knapper i min hverdag.

Hvad interesserer dig ud over mad?

- Det er nok de færreste, der ved det, men jeg er meget interesseret i historie. Specielt fra den tidlige middelalder. Jeg tror på, at man forstår sin nutid bedre, når man forstår sin fortid. Derfor læste jeg faktisk for nogle år siden også historie på universitet, indtil jeg stiftede Spis! Odense Food Festival.

Ja, det er jo dig, der opfandt festivalen for et par år siden. Hvordan kom du på idéen?

- Jeg synes bare, at Odense som landets tredjestørste by manglede sådan en festival. Den ligger på Fyn, der er den geografisk afgrænsede enhed med flest små og mellemstore fødevarevirksomheder. Der er så meget potentiale i Fyn og Odense, hvad mad angår, for der findes virkelig mange dygtige avlere, madhåndværkere og kokke på den her ø.

Hvad glæder du dig mest til ved festivalen i år?

- Som direktør synes jeg jo selvfølgelig, at hele programmet er vildt spændende og varieret. Men jeg glæder mig rigtig meget til at opleve konkurrencen for de professionelle kokke, hvor Schiøtzprisen uddeles. Det er et nyt tiltag, som præmierer evnen til at fortolke det fynske terrior med størst mulig velsmag til følge, og jeg håber, det kommer til at vække noget opmærksomhed. Og så glæder jeg mig rigtig meget til at skulle slentre rundt på madmarkedet med min datter.

  • Af: