Danske Ølentusiaster blev stiftet på Carlsens Kvarter i 1998. I dag har foreningen lige under 10.000 medlemmer. Vi mødte fire af dem til en snak om, hvorfor øl er så populært.

På nogle områder er de en smule sære, de der ølentusiaster. Mødes de to mand til en øl - så er det vitterligt til én øl.

-Vi åbner ikke to. Vi åbner en og tager to glas. Vi skal jo smage det samme, lyder det fra Niels Jørgen Simonsen.

Han er formand for Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Odense. Han sidder sammen med tre ligesindede i "Museumsstuen" på værtshuset Carlsens Kvarter. Over indgangen sidder en lille metalplade - "Her startede Danske Ølentusiaster i 1998" står der.

- Og vi har været her siden, supplerer Niels Jørgen Simonsen, der hjemmevant snupper hjemmevant en håndfuld glas i baren.

10 centiliter kan det rumme. Det lyder ikke af meget, men tjeneren er på vej med en kande mørk bryg, der holder en alkoholprocent på 12.

- Vi får ikke smagt på meget øl ad gangen, hvis vi skulle drikke en halv liter af det her, siger Thomas Madsen og hælder fem centiliter mørk, tyk masse i glasset.

Faktisk er de ikke ene om at drikke mindre. Statistikker viser, at alkoholforbruget målt på liter er faldende - til gengæld er procenterne, vi indtager, vokset. Vi drikker med andre ord færre men stærkere øl.

- Det er godt at være øldrikker, hvis man interesserer sig for lidt mere specielle øl end bare en pilsner. Bare se på antallet af special-øl, mange restauranter har på deres menu. Der er langt flere øl end før i tiden, siger Finn Littau, næstformand i lokalforeningen.

Jimmy Steen Eriksen, der ejer Aarup Bryghus og som står bag foreningen Fynsk Bryggeri-samarbejde, supplerer:

- En ting er, at godt øl er efterspurgt, men det giver også restauratører mulighed for at fortælle en lokal historie. Råvarerne kan være hentet lige ude i baghaven, og det giver altså noget unikt i forhold til eksempelvis vin. Det giver noget at være stolt af, siger han.

Det Fynske Bryggerisamarbejde tæller 17 bryggerier. Det er primært mindre bryggerier men med stor gennemslagskraft i sortimentet.

- Generelt set klarer vores lokale bryggerier det godt, når de er til konkurrencer. Det skyldes blandt andet ølentusiasterens store arbejde, men det er jo først og fremmest resultatet af, at der bliver brygget rigtig godt øl. Og det er egentlig kernen i svaret på, hvorfor øl er blevet så populært - fordi der bliver brygget så meget godt af det, siger Jimmy Steen Eriksen.

Kanden med de mørke 12 procent skifter løbende hænder. En anden kande med almindelig pilsner, der blev bestilt som fotomulighed, er blevet sat over på et andet bord.

- Altså en pilsner kan være fin nok ... hvis naboen kommer med den over hækken ... men altså, der skal nok være lidt mere substans i øllen, før det bliver interessant, siger Niels Jørgen Simonsen.

Og substans er altså ikke lig med flere procenter, indskylder Thomas Madsen hurtigt.

- Du kan få mange virkelig gode øl, der ligger på menneskelige procenter. Det handler ikke om det. Når alt kommer til alt, handler det om, hvad du kan lide. Finder du det, så har du fundet det gode øl.

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard