De bliver solgt i butikker i Odense, Aarhus og København. Men det glimtende guld og diamanterne bliver lavet til smykker i familiens hus i Odense. Det hele er sket ved et tilfælde. Mød smykkedesigner Line Nørgaard

For et par uger siden blev Line Nørgaard stoppet af skuespiller Kirsten Norholt i en bus i København.

- Jeg er simpelthen nødt til at spørge dig, hvor du har købt din halskæde, ville hun vide. Smykket var fra smykkedesignerens egen kollektion. En kollektion som Line Nørgaard laver fra førstesalen i familiens villa i Odense.

Og når hun sidder der ved sit spisebord i privaten og viser små facetslebne og glimtende diamanter frem, er det på mange måder helt tilfældigt. Hun sidder her nemlig, fordi hun på et tidspunkt kiggede sin mand i øjnene og tog en beslutning.

Kimen til det hele skal vi 12 år tilbage for at finde. En dag faldt Line Nørgaard over et aftenskolehold, hvor man kunne lære at lave smykker.

- Man kunne lære at lodde og save, og det synes jeg lød meget sjovt. Så begyndte jeg at gå til det en gang om ugen. Og det fangede mig, fortæller hun, og fejer en usynlig fnuller væk fra bordet.

Ikke tid til arbejde

Egentlig er hun uddannet beklædningsdesigner og arbejdede hos Day Birger Mikkelsen. Men hendes nye hobby greb om sig. Hun begyndte at lodde og save derhjemme, tog kurser ved guldsmede, og en dag solgte hun sit første smykke.

- Jeg kan godt huske det første smykke, jeg solgte, siger hun, mens de mørkt, sminkede øjne stråler gennem de runde briller.

- Det var en af mine kollegaer, der ville købe det. Det er jo mærkeligt, når der pludselig er nogen, der vil købe det, man laver. Men det var fantastisk, at der var nogle, der kunne lide det, husker hun.

Flere og flere af kollegaerne begyndte at gå med hendes smykker, og stille og roligt spredte det sig.

- Men det var slet ikke meningen, at jeg skulle leve af det. Men det, at jeg solgte så mange, var jo faktisk også grunden til, at det fortsatte, forklarer hun.

Til sidst havde hun nemlig dårlig tid til at gå på arbejde. Og op til højtiderne måtte hun tage fri for at nå at lave de mange bestillinger, hun fik. Det fik hende og manden til at tænke sig godt om.

- Vi blev enige om, at nogle gange skal man tage en chance, smiler hun.

Derfor sagde Line Nørgaard sit faste job op og satsede på et liv som smykkedesigner. I dag, otte år senere, lever hun af de smykker, hun laver i sit lille værksted på førstesalen.

Fra elev til lærer

Den største omvæltning ved 49-årige Line Nørgaards nye liv som selvstændig var, at hun manglede sine kollegaer. Og det førte til endnu en tilfældighed på hendes karrierevej.

- Jeg blev ved med at gå på det her aftenskolehold. På den måde fik jeg snakket med nogle om det her nørderi, og det kunne godt blive lidt kedeligt i længden at sidde derhjemme uden kollegaer, fortæller hun.

Men på et tidspunkt stoppede underviseren, og holdet fik overbevist Line Nørgaard om, at hun skulle tage over. I dag leder hun to hold om ugen for folk, der vil lære at lave smykker.

Det lille smykkefirma driver hun fra hjemmet. Smykkerne sælger hun i butikker i Odense, Aarhus og København. Og i forlængelse af spisestuen har Line Nørgaard sin kollektion udstillet i udestuen, der er badet i vintersol.

Strålerne der presser sig mod alle de småsprossede vinduer får de brune månesten, håndslebne diamantkugler og de røde rubiner til at skinne, som var de taget ud af en prinsessedrøm.

- Jeg bruger sten, der har et helt specielt skær, så de fanger blikket, når lyset rammer. Men jeg vil gerne lave noget, der ikke er for glamourøst. Det skal kunne bruges, og så skal det være lidt rock and roll, men eksklusivt og råt samtidig, fortæller Line Nørgaard.

  • Christine Landry

    Af:

    Journalist på Pindle Odense og Ugeavisen Odense.