Iværksætteri

Odenses hedengangne glasmagerfag er genoplivet, efter at iværksætteren Per Jørgensen har samlet folk fra den stolte håndværkertradition i et nyetableret glasværk ved Odense Havn

Smelteovnene i Glasværket ved Odense Havn spyer om sig med en ulidelig varme, men for de fire svedende glasmagere er det præcis stedet at være. De var unge, da Odense Glasværk lukkede i 1990, og de seneste mange år har deres håndværk ikke været efterspurgt.

- Jeg fandt ud af, at der var flere glasmagere, der var havnet på kontanthjælp, og jeg tænkte, at det måtte der gøres noget ved, siger Per Jørgensen.

Bygget op fra bunden

Skæbnen ville, at han selv ramte samfundets bund for otte år siden, og så tog ideerne fart.

- Da jeg røg på kontanthjælp, tænkte jeg stort og udarbejdede en ide for et glasværk sammen med min kammerat Søren (Højmark/red.), som var uddannet glasmager, siger Per Jørgensen.

De fandt hurtigt frem til tre andre glasmagere, som var interesseret, og de fire glasmagere gav Per Jørgensen hånd på at bakke op hans projekt, hvis det skulle lykkes ham at stable et glasværk på benene.

- Det har været seks hårde år med op- og nedture, siger Per Jørgensen og udstråler en stor portion udmattelse kombineret med en hungrende ildsjæl, for hans energiudstråling fejler ikke noget.

- Vi er lige blevet CE-mærket, og forsikringen er faldet på plads, så nu kan vi invitere gæster indenfor, siger han en uge før påske og understreger, at det har holdt hårdt at finansiere projektet, for iværksætterens ide var større end blot at starte en virksomhed.

- Der har været flere store forretningsmænd, der har tilbudt at investere millioner i glasværket, men jeg ønskede, at det skulle komme samfundet til gode, så jeg startede op med sponsorater, og det har taget tid, siger han.

Kunsthåndværkerhus

Hen ad vejen er der blevet etableret en såkaldt Social Økonomisk Virksomhed, hvor hensigten er at fremme særlige sociale og samfundsgavnlige formål.

- Det her er kun vuggen. Vi vil løfte det til et højere niveau, hvor glasmageren kan arbejde sammen med sølvsmeden, som kan arbejde sammen med pottemageren, som igen kan arbejde sammen med glasmageren. På den måde får vi en masse værksteder, der kan lave noget nytænkning inden for deres fag ved at sparre med hinanden, siger Per Jørgensen og nærmest visualiserer et kunsthåndværkerhus foran sig.

Ifølge iværksætteren kan projektet også gavne havneområdet.

- Havnen lukker kl. 17:30, når kontorerne lukker, men vores kunstnere og håndværkere vil give liv til Odense Havn udenfor åbningstiden ved at byde på noget kulturelt på et højere plan, siger han.

Og på længere sigt vil glasværket give mulighed for helt nye arbejdspladser.

- Det her bliver til en stor virksomhed, hvor vores glasmagere skal give deres viden videre til nye håndværkere gennem lærepladser og lignende, siger han.

Berigende indsats

Kronen på værket er for per Jørgensen, når hans projekt kan hjælpe andre op fra samfundets bund.

- Jeg vil gerne arbejde med unge mennesker, der er faldet igennem systemet og få dem på fode igen. Min rolle bliver at arbejde med de unge udsatte og få dem ud på værkstederne, så de kan blive hjulpet videre i deres liv.

Og det økonomiske har han et helt specielt forhold til.

- Jeg har prøvet at leve et liv med mange penge, og jeg har prøvet at miste alt. Når jeg går ind i det her projekt, er det ikke for at blive rig men for at berige min bevidsthed, siger Per Jørgensen med et lille fingerpeg til hjernen.

  • Af: