Vil du gøre din bartender glad, så bestil en drink, der ikke står på kortet - hvert fald hvis din bartender er Rasmus Greve.

Påstand: Enhver kan lave en drink, men ikke alle mestrer det ældgamle hverv: at være bartender.

- Hvis du kan læse, kan du lave en drink. Du skal dybest set bare følge en opskrift. At være bartender kræver noget mere, siger Rasmus Greve og presser stemplet i kanden i bund, så malede bønner filtreres fra brun, koffeinholdig væske.

Klokken er 11 om formiddagen. På de fleste arbejdspladser har medarbejderne allerede drukket de første kopper, dette er Rasmus' første.

MASH

Vestergade 11Modern American SteakHouse

Åbningstider (kan variere)

Mandag-onsdag: 12-15 og 17.30-22

Torsdag-lørdag: 12-15 og 17.30-23

Søndag: 17-30-22.

Han tager en tår og læner sig tilbage i den knaldrøde lædersofa, der står snorlige i forhold til Mash's designprofil. Rasmus Greve er bartender her, så hans arbejdsdag slutter først, når de fleste af os allerede ligger og sover. Klokken 11 er forholdsvis tidligt for ham.

- Når du er bartender, kan du ikke gemme dig, når du laver dit arbejde. Dit arbejde er i lige så høj grad at være i kontakt med gæsterne. At konversere med dem og tage imod de ønsker, de har. Selv om du har en dårlig dag, så skal du være på, siger Rasmus Greve.

Ikke alt er en opskrift

Hvor bartenderen kan lære de fleste opskrifter i hovedet, så er evnen til at være imødekommende, enten noget du har eller skal lære gennem års erfaring. Rasmus Greve virker oprigtigt interesseret og nærværende, så et medfødt talent virker umiddelbart. Dertil har han trods sine 27 år allerede en del års erfaring bag baren, så det falder ham naturligt at udføre sit arbejde, mens hans underholder sit "publikum".

- Det er noget, du ikke rigtigt kan læse dig til, der er du nødt til at komme ud og stå bag baren. Du er nødt til at mærke, hvordan det er, at der hele tiden er folk i dit "kontor", siger Rasmus Greve.

For hans eget vedkommende gik vejen først fra et studiejob Café Kræz, over barchef på Privaten til Mash, hvor han har været med siden åbningen. Et ret godt sted at lande, når man er stærk i kunsten at mikse en drink.

- Hos Mash har vi cocktails som en del af menuen, fordi vi mener, at du sagtens kan drikke det til vores mad. Oven i det har vi et særskilt cocktailkort, som vi løbende udvikler på, ligesom vi laver specielle cocktails til sæsonen. Så på den måde er det lidt af en legeplads at være på, siger Rasmus Greve.

Bestiller selv øl

I alle de faste opskrifter, som bartenderen naturligvis kan i hovedet, er der altid en sandsynlighed for, at en gæst ønsker en helt særlig cocktail.

- Det er noget af det sjoveste, det er jeg ret vild med. Det er klart, at nogle gange får man et ønske, man slet ikke kender, og så er min tilgang at være fuldstændig ærlig. Hvis gæsten ikke ved, hvad der præcis er i, så er det min opgave at forsøge at ramme den smag, han efterspørger. Det skal en god bartender også, siger Rasmus Greve.

Og en del tyder på, at han også mestrer den del af jobbet. For nylig blev han en nummer tre i en international konkurrence for bartendere, ligesom han i begyndelsen af næste år tager en tur til Martinique for at vise sine evner med rom ved en konkurrence derovre.

- Det er selvfølgelig supersjovt at deltage, men jeg ved ikke, hvor meget man skal lægge i de placeringer, for der er virkelig, virkelig mange konkurrencer, man kan deltage i. Jeg bruger det primært til at få inspiration, som jeg kan tage med mig hjem, og så har jeg et konkurrence-gen, der skal have lidt opmærksomhed en gang i mellem. Det er altid en udfordring, der er værd at tage, så når jeg deltager, så går jeg også efter at vinde, siger Rasmus Greve.

For det siger næsten sig selv, at mulige og umulige miks af drinks fylder en del i bartenderes liv. Faktisk så meget, at han selv afholder sig ofte fra at bestille cocktails, når han selv går ud.

- Ikke fordi jeg ikke kan lide andres drinks, men jeg kommer simpelthen til at sidde og analysere på de forskellige ingredienser. Hvordan har bartenderen lavet drinken, kan jeg tage noget med i mit eget arbejde, hvad hvis man gjorde sådan og sådan? Jeg glemmer simpelthen at nyde det, så det er sjældent, at jeg selv bestiller en cocktail - jeg bestiller næsten altid øl.

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard