Få favnen fuld af blomster eller lad dig forføre af friske fiskedeller. Sortebrødre Torv er tæt pakket af god stemning hver onsdag og lørdag.

"Men det ejendommeligste ved Odenses Handelsforhold er dog det store Torv hver Lørdag. Det er det største Torv i Danmark. Gaar man over det en Lørdag Formiddag mellem 9 og 10, er det næsten umuligt at bane sig Vej gennem Menneskene og Boderne." Sådan står der i bogen "Danmarks byer og deres mænd" fra 1900.

Der har været torvedag i Odense, så længe nogen kan huske. Men sælgerne har ikke altid rullet deres vogne ind på Sortebrødre Torv, som de gør det hver onsdag og lørdag nu.

Torvedag

Sortebrøde TorvTorvet strækker sig fra Sortebrødre Torv til Odeons indgang.

Onsdag og lørdag: 8-13

 

Frem til 1952, strakte torvehandlen sig fra Klingenberg ved Magasin over Flakhaven til Albani Torv. Det var ét stort sammenhængende torv med slagtere i hvide forklæder og svingende kødøkser, gartnere med blomster i spandevis og mejerister med fynske rygeoste. Der blev handlet med alt på torvet.

Alle, som havde noget at sælge, stod klar. Eller som der står i den førnævnte bog. "Man kan faa alt paa dette Torv, lige til Hundehvalpe og Kattekillinger og forlorent Damehaar."

Men i 1952 blev handlen flyttet på grund af trafikken og fik plads på Sortebrødre Torv. Og selv om torvet ikke længere er Danmarks største og der hverken ligger parykker eller kattekillinger i boderne, så er torvedagen en vaskeægte klassiker. Især når forårssolen hænger lavt over Odense.

  • Christine Landry

    Af:

    Journalist på Pindle Odense og Ugeavisen Odense.