- Phønix... Phønix... kom og få mad, lokker Janne Junker, mens hun ryster den sorte spand med kornblandingen.

Men i den anden ende af indhegningen rører Phønix sig ikke ud af flækken.

- Det er to dage siden han kom hertil, så han er stadig sky og mistænksom, forklarer Janne Junker, mens vi skrår gennem ridebanen for at komme hen til Phønix, der er en mere end tynd brun hingst på to år.

Mens han begraver mulen i spandens måltid, viser Janne Junker de store sår ved hans kindben og bag ørene.

- Da vi fandt ham på Vorbasse Hestemarked, var han bundet med nylonreb. I sin apati og iver efter at komme fri, havde han igen og igen rykket i rebene, indtil de havde gnavet brandmærker, som der var gået betændelse i.

- Og de her mærker, fortsætter Janne Junker og peger på en række arstriber på Phønix’ bagparti.

- Det er mærker efter de piskeslag, han har fået i forbindelse med, at han er blevet tvunget op i de hestetransportere, som fragtede ham fra marked til marked.

Janne Junker småsnakker lidt med Phønix, mens han tømmer spanden, så vi atter kan sætte kursen mod den gård i udkanten af Blommenslyst, som Janne købte for et par år siden for at realiserer sit livsprojekt.

Under vejs passerer vi en flok heste.

- Det er Romeo, siger Janne og peger på det største af dyrene.

- Det har taget et år at få ham på ret køl, og med lidt held kan vi nå samme resultat med Phønix på den samme tid, fortsætter hun og åbner døren til stuehuset.

Organiseret dyremishandling

Janne Junker fortæller, at der er 47 heste i indhegningerne.

- Hver hest har sin egen personlighed, og vi fører journal med hver enkelt, så selvfølgelig har de også navne, siger hun.

Og med »vi" mener hun foreningen »Nyt Hesteliv", som hun var med til at starte i 2005. Foreningens formål er at hjælpe nødstedte heste og ponyer ved at give dem ophold på »Nyt Hestelivs" redningscenter - Jannes gård i Blommenslyst.

Godt halvdelen af de 47 heste har således en fortid som rideheste eller hobbyheste, som nyder deres otium, mens resten er heste der - i lighed med Phønix og Romeo - er opkøbt på danske hestemarkeder eller stammer fra vanrøgtssager.

- Markeder er måske så meget sagt. Der er jo ingen private, der køber heste sådanne steder. Det er kun professionelle hestehandlere, der handler med hinanden og de snarere bytter heste end køber og sælger, siger Janne Junker.

- Og det er de professionelle, der står for mishandlingen af hestene, siger Janne Junker.

Loven kræver, at der er tilknyttet en dyrlæge, når der holdes hestemarkeder, men de dyrlæger giver Janne Junker ikke meget for.

- På langt de fleste af de markeder, hvor jeg har været, gør dyrlægerne intet.

- Tværtimod er hun overbevist om, at mange af de dyrlæger, der er tilknyttet markederne, bevidst ser den anden vej, siger Janne Junker med lige dele vrede og foragt i stemmen, idet hun erkender, at det ikke er noget, hun kan bevise.

Alligevel siger hun:

- Jeg vil have nedlagt hestemarkederne. De er intet andet end organiseret dyremishandling!

Når en hest er blevet købt af »Nyt Hesteliv", skal den med Janne Junkers ord gøres til hest igen både psykisk og fysisk, hvilket kan være en længerevarende proces, der kan tage mere end et år.

- Først når hesten er klar, begynder vi at lede efter en egnet plejefamilie, hvor hesten kan flytte hen.

- Når vi først en gang har købt en hest, sælger vi den ikke igen. På den måde sikrer vi, at hesten aldrig igen kommer ud for det, som vi har reddet den fra.

- Men plejefamilierne kan frit bruge hestene som de vil ud fra de retningslinier, vi udstikker, fortæller Janne Junker.

Adopter en hest

Janne Junker skelner mellem egentlig vanrøgt og den mishandling, hun oplever på hestemarkederne.

- På markederne opstår skaderne, fordi hestehandlerne ikke opfatter hestene som dyr, men som en vare.

- Jeg oplever også vanrøgtede heste, men det er som regel i forbindelse med de anmeldelser, vi får fra folk, der har set en hest, de mener ikke har det godt.

- Den slags anmeldelser tager vi alvorligt, og vi tager altid ud for at se på hesten og forholdene. Som regel bliver vi lukket ind og kan snakke med ejeren, men der er også tilfælde - og det er som oftest de brådne kar - hvor vi ikke kan komme ind, og så må vi have fat i politiet.

De sager ender som regel med desiderede poilitisager.

Og netop denne del af »Nyt Hestelivs" arbejde gør, at foreningen støttes økonomisk af justitsministeriet.

Derudover løber »Nyt Hestelivs" rundt ved hjælp af tilskud fra fonde og donationer samt private, der tegner medlemskab eller »adopterer" en hest for et fast månedligt beløb.

- Når man »adopterer" en hest, kan man løbende følge med i hestens udvikling. Og hvis man har lyst, kan man besøge den hos os, siger Janne Junker.