Da brødrene Alstrup mistede bedstefar Johannes opstod et tomrum. Det er i dag fyldt ud af musikken i det syv mand store orkester Jonah Blacksmith, som du kan opleve på Tinderbox.

Det var Johannes, der spillede for. Helt naturligt. Smeden fra Koldby lod sine store hænder sætte liv i banjoen på skødet, og så fyldte de gamle viser de lokale plejehjem.

Og publikum var med. Det var stort set umuligt at bevare et dårligt humør, når Johannes kom forbi. Det er det, musikken kan.

Ved siden af ham sad børnebørnene Simon og Thomas. Thomas den ældste af de to, men ingen af dem særlig gamle, da de første gang tog med bedstefar og nogle gange også bedstemor ud og spille. I dag er det dem, der spiller for, men i bevidstheden holder Johannes stadig taktstokken. Han døde ganske vist i 2009, men brødrenes orkester er opkaldt efter ham, og det var i hans ånd, at det opstod.

Jonah Blachsmith

Jonah Blacksmith består af: Simon Alstrup, Thomas Alstrup, Jon Kjeldsen, Lasse Alstrup, Søren Poulsen, Thor Kortegaard og Søren Bigum.Bandet udgav "Northern Trail" i 2014 og "Jonah Blacksmith" i 2017.

 

- Glæden er det vigtigste. Det er meget vigtigt for os, at folk hygger sig til en koncert med Jonah Blacksmith. Vi vil gerne sætte folk i den stemning, vi selv oplevede, når vi var ude og spille med bedstefar, siger Thomas Alstrup.

Derfor serveres der som regel altid kaffe og kage efter en koncert med Jonah Blacksmith. Det giver lidt udfordringer, når man spiller et job på Roskilde Festivalen, som orkestret gjorde sidste år, men med lidt hjælp fra en fætter, der har et bageri på den nordjyske ø Mors, så løser det sig alt sammen.

Hør Jonah Blacksmith

Tinderbox, TusindårsskovenHvornår: Jonah Balcksmith spiller fredag klokken 15.35 på scene 4.

- Det er egentlig det budskab, vi gerne vil føre videre, når vi er ude at spille. At det skal være hyggeligt. Når vi kom på plejehjemmene med bedstemor og bedstefar, så fik vi altid kage og kaffe, så den tradition har vi taget med os. Hvorfor skulle det ikke være sådan, at man kunne afslutte en aften med Jonah Blacksmith sådan, siger Thomas Alstrup.

Thy er hjem

For sådan er det i Jonah Blacksmith. Glæden ved musikken suppleres af en ro, der på forunderlig vis næsten er til at hidse sig op over. Den har de også med hjemmefra. Fra opvæksten i Thy, hvor fem ud af gruppens syv medlemmer kommer fra.

- Det handler om, at i stedet for at køre i fjerde eller femte gear, så kører du i første. Og det er bare dejligt. Det er ikke så meget run på. Og det tror jeg egentlig også, at de fleste thyboer kan mærke, når de kommer væk hjemmefra, forklarer Thomas Alstrup.

Selv bor han i dag lidt uden for Silkeborg, lillebror Simon bor i Aarhus, men Thy ligger stadig hjertet tæt. Måske tættere, end da de boede der.

- Jeg har egentlig altid sagt, at hvis det ikke skulle være Thy, jeg skulle bo i, så skulle det være Silkeborg. Det er sådan set det modsatte af Thy. Det er inde midt i landet, det blæser overhovedet ikke, der er søer og træerne står lige. Jeg har det nok også sådan med det, at når man kommer lidt væk for så at vende hjem igen, så ser man området lidt med nogle andre øjne. Man opdager, hvor glad man er for Thy, og uanset hvor vi kommer til at bo, så tror jeg ikke, at du kan tage væk fra os, at Thy er hjem, siger Thomas Alstrup.

Et ikon gik bort

Derfor var det også meget naturlig, at orkestrets første større koncert blev spillet i Thy. Du kan faktisk finde den på Youtube. Her spiller orkestret i klitterne ved fiskerbyen Vorupør. Det er i 2013, og udgangspunktet er egentlig ikke, at Jonah Blacksmith skal dominere radiolister og festivaler. Koncerten var resultatet af det arbejde, brødrene Alstrup havde lagt i at bearbejde tomrummet, bedstefaderens død efterlod.

- Jonah Blacksmith opstod umiddelbart efter bedstefars død. Hans død satte noget i gang, det der med at miste det der ikon, som han var for os. Så ville der en sang eller to ud, og så gav det god mening at se, hvad det kunne kaste af sig. Det var ikke planen, at vi skulle lave et orkester, vi havde bare lyst til at skrive nogle sange oven på bedstefars død. Det var først en havefest, hvor vi snakkede om, at det kunne være fedt at lave et orkester, så det besluttede vi os for, og så brugte vi et år på at skrive sange. Så der er ingen tvivl om, at bedstefars død var årsagen. Det gav jo også god mening at føre traditionen med musikken videre, fortæller Thomas Alstrup.

Og meget symbolsk skulle den første koncert holdes i klitterne, hvor fem af de syv mænd havde leget som drenge. Hvor man det ene øjeblik kunne ligge fredeligt i klitgræsset og det næste se Vesterhavet rejse sig og slå ind over den lange stenmole ved Vorupør.

- Hvis jeg ikke kendte Jonah Blacksmith, og så dem første gang til en koncert, så håber jeg, at jeg ville opleve, at bandet opførte, sig som vejret er deroppe. Der er en masse ro over det, men der også er fuldstændig vilde eksplosioner en gang imellem. Men roen er vigtig for os. Jeg synes, der er nok orkestre, der gør alt for at pumpe en megahøj stemning op fra start af. Det er lidt som at komme til storbyen, hvor du er helt rundtosset, når du kommer hjem igen. Så jeg håber, at vi står for noget ro, siger Thomas Alstrup.

Musikken er levende

Jonah Blacksmith udgav debutalbummet "Northern Trail" i 2014 og fulgte i år op med den selvbetitlede to'er. Fælles for de to plader er, at de er skrevet med udgangspunkt i traditionelle instrumenter, som især hører hjemme i folkemusikken.

- Den helt store kærlighed til folk-instrumenter har vi fået fra bedstefar og bedstemor. Nu stod vi til en lydprøve i Koncerthuset med Allan (Olsen, red.) i går, hvor vi bøvlede lidt med at få god lyd, og der vælger Allan så at spille et akustisk nummer, hvor jeg hiver jackstikket ud og spiller banjo bare gennem en mikrofon. Og lige pludselig bare at høre den akustik der er i den sal, og jeg kan stå tre meter fra Simon og høre hans guitar, du kan egentlig skrue helt ned for monitoren og bare spille. Der er ikke noget filter eller noget som helst. Det er vi alle sammen draget af, den der ægthed og det den gør. Det kommer nok fra at have siddet over for hinanden med instrumentet i hånden og bare spillet, siger Thomas Alstrup og forsætter:

- Og der kommer vi tilbage til roen igen. Det har aldrig nogensinde været meningen, at Jonah Blacksmith skulle være et orkester, hvor vi ikke måtte tage chancer, som at blande elektroniske instrumenter med en banjo eller en sækkepibe. Det kan være fantastisk at blande det, med det man kommer fra. På den plade, vi lige har lavet, har vi haft rigtigt meget brug for at skrive sangene på folkemusik-instrumenter, og så er der så senere kommet mange elektroniske flader henover, men det kan være det ændrer sig til den næste. At det måske bliver en ren folk-plade. Helt akustisk.

Uanset hvordan den næste plade og de to foregående lyder, så kan du ikke være sikker på, at det er samme udtryk, der rammer dig til en koncert med Jonah Blacksmith. Sangene er levende organismer, der tilpasser sig det øjeblik, de spilles i, understreger Thomas Alstrup.

- Sangene lever jo også videre, selv om de er indspillet. Det kan vi mærke, når vi skal til at øve op til en tour. Selv om der måske kun er gået en to-tre måneder, så har sangene nogle gange udviklet sig til at blive nogle andre sange, end dem der er på pladen. Når du laver en plade, så laver du et fotografi af den tid, der var da, du lavede pladen, men der er jo ingen der siger, at de sange skal spilles sådan til evig tid.

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard

Mere om emnet

Se alle
Nyt i byen: - Det må gerne være lidt eklektisk

Nyt i byen: - Det må gerne være lidt eklektisk

Tinderbox: Tilskud på 11,5 mio. kr. er betalt

Tinderbox: Tilskud på 11,5 mio. kr. er betalt

Begyndte på Tinderbox: Gourmet-pizza, krudt i røven og fynsk fællesskab

Begyndte på Tinderbox: Gourmet-pizza, krudt i røven og fynsk fællesskab