Livsværdi

Kaj Therkelsen har udgivet en bog, der centrerer sig om den mulige meningsløshed i pensionisttilværelsen. For hvad gør man, når hverdagens gøremål pludselig forsvinder og dagene bare bliver en langsomt fremadsneglende talrække med døden for enden

Søhus: Når jeg bliver gammel
Så vil jeg sidde på en bænk
Der hvor havet slår ind over molen
Og spise mandler med mynthe-stænk
Og æbler med lommekniv i solen

Peter AG har en romantisk formodning om, hvordan livet ser ud, når rynkerne er flere og dybere og ansigtsfolderne begynder at hænge lidt mere.

Hvor denne pensionistdrøm muligvis appellerer til mange i den modne alder, er 69-årige Kaj Therkelsen i en ganske anden grøft end Gnags-forsangeren.

Kaj Therkelsen

Har udgivet i alt otte bøger, hvoraf de fleste kan købes på saxo.comEr oprindeligt uddannet lærer, men skiftede retning i en alder af 39 år.

Som 44-årig kunne han således også skrive psykolog på CV'et.

Har en identitesgruppe i Seniorhuset, som kører onsdage fra 10 til 12.

Her kan man tale åbent om de ulemper, pensionstilværelsen bringer med sig og få råd til at gøre hverdagen bedre.

Se mere herom på seniorhusodense.dk.

Kaj Therkelsen kan kontaktes på 30 25 77 99 eller kajtherkelsen@gmail.com.

- Han synger om en type mand, der bare går ud og sætter sig et sted, slapper af og lader tilfældighederne bestemme, hvem han møder den dag. Ser om, der opstår noget spontant, han skal se til. Jeg ville ikke kunne klare bare at tulle rundt. Jeg skal have skruet min hverdag sammen og planlagt den, siger han.

Det er to år siden, han kappede navlestrengen til arbejdsmarkedet og den nye - næsten - fuldstændigt ansvarsfrie tilværelse faldt hurtigt i dårlig jord hos den dengang nyslåede pensionist.

Som de mange år går fra barn til pensionist, hvor hverdagene i den mellemliggende tid har tvungne opgaver, mister man evnen til at sætte sig i gang. Jeg ved, at mange ældre har det på den her måde, og jeg tror, min bog vil kunne hjælpe dem til at se, hvordan man kommer videre og får de gode dage

Kaj Therkelsen

- Hvis man vel at mærke har et godt helbred og kræfterne til det, kan man jo gøre præcis, hvad man har lyst til. Men det er ikke sikkert, man gør det. For man sumper hen. Det kan blive en lang række af triste dage, hvis man kun sidder og venter på døden, fortæller Kaj Therkelsen.

Historien om Knud

Fedt eller forbi?

Det er titlen på Kaj Therkelsens nyeste roman. En fortælling om Knud, der står på tærsklen til et liv, han frygter for. Lige om lidt er han færdig som lærer og så venter en tilværelse uden daglige gøremål.

- Han stiller sig selv spørgsmålet: Hvad fanden skal jeg lave? Jeg har kræfterne og jeg har energien. Det er en fortælling om de skift, som er imellem, at man føler sig fri og kan gøre, nøjagtigt hvad man vil og en følelse af at være ubrugelig. Jeg har selv dage, hvor telefonen er stille. Ingen ringer eller SMS'er. Er jeg glemt, spørger jeg mig selv.

- På den måde bliver det pludselig vigtigt at føre regnskab. Når dagen er ovre gør jeg det op og laver en kvalitetsvurdering. Har jeg fået noget ud af dagen? Har det overvejende været en god dag, siger Kaj Therkelsen, der med et blik rettet imod fortiden genkalder sig de simple hverdage.

- Da jeg var seks år gammel stod jeg op og gjorde, hvad jeg havde lyst til. Fodrede køerne, mugede ud. Jeg blev aldrig tvunget til noget, men synes, det var sjovt at være i gang og kunne bruges til noget. Men som de mange år går fra barn til pensionist, hvor hverdagene i den mellemliggende tid har tvungne opgaver, mister man evnen til at sætte sig i gang. Jeg ved, at mange ældre har det på den her måde, og jeg tror, min bog vil kunne hjælpe dem til at se, hvordan man kommer videre og får de gode dage, fortæller forfatteren.

Vil ikke plage

Kaj Therkelsen har tidligere udgivet syv bøger med alle mulige forskellige vinkler uden dog i dag, at have en synderlig navnkundighed om sin person. Men en smule ville da varme lidt.

- Hvis du har et navn, kan du udgive bøger, der sælger i hobetal, selvom det er elendigt skrevet. Sådan er det. Om jeg vil være kendt - sådan har jeg det ikke. Men jeg er så meget narcissist, at jeg da synes, det ville være rart, at folk ville gå i boghandlen eller på biblioteket ved offentliggørelsen af, at Kaj Therkelsen har udgivet en ny bog. Den må vi da læse. Men det kræver nok, at jeg bliver bedre til at føre reklame for mig selv. Jeg er dårlig til det. Jeg ville aldrig selv henvende mig ved en boghandler for at holde et foredrag. Jeg vil ikke plage.

"Fedt eller forbi?" kan købes på mellemgaard.dk

  • Af: