Kultur

Holi er et verdensomspændende koncept, hvor folk for en dag får lov at kaste med vand og farver på hinanden, og 5. august vil det kunne opleves for første gang i Skandinavien, når eventfirmaet Holi Life farvelægger Kongens Have

- Det bliver ren fest og farver. Vi giver folk muligheden for at komme og opleve noget, de aldrig har set før, siger Arjun Singh fra eventfirmaet Holi Life, der står bag planen om at omforme Kongens Have til et farvebombardement lørdag 5. august.

Vand og farver

- Holi stammer oprindeligt fra det hinduistiske Indien, hvor man én gang om året kaster med farver og vand efter hinanden. Man er helt klædt i hvidt, og gadens byer er fyldt med fest og farver. De unge går bare rundt og laver en lille ballonkrig med hinanden, og de, der har et hus, kan finde på at sidde på altanen og kaste vand på dig. Det er kæmpestort i Indien, siger Arjun Singh og forklarer, at festivalen på nuværende tidspunkt har spredt sig til 43 lande.

Holi Life

Holi Life finder sted i Kongens Have 5. august fra kl. 10 til 23.Børnearrangementet kl. 10-15:

Til børnearrangementet får Odense besøg af årets TOP 3 MGP deltagere. Desuden vil der være forskellig underholdning - blandt andet workshops fra lokale danseskoler, indisk danseworkshop, Viking Cheerleaders samt Frida og Tumle fra Kulturmaskinen med mere.

 

Voksenarrangementet kl. 15-23:

Gæsterne får mulighed for at opleve rapartisten Kesi (i Top 3 på Spotify), Jimilian & Blak, Bombay Rockers, Ude Af Kontrol, Perfect Mayhem samt de tyske top DJ's Cuebrick og DJ Duo Jewelz & Sparks. 

Desuden vil Dhol Brothers fusionere autentiske trommerytmer med moderne festmusik, og der vil være et opbud af lokale DJ's.

- Og når vi henter Holi til Kongens Have, er det første gang, det kommer til Skandinavien, siger odenseaneren, inden han forklarer ideen bag konceptet.

- Det er en festival, der går ud på, at alle kan deltage, uanset farve. Alle er lige. Om man kender hinanden eller ej, kan man bare komme og smide farve på hinanden eller skyde med vandpistoler eller kaste med vandballoner, siger Arjun Singh med et stort smil.

Det er jo en dag, hvor børnene ikke får ballade for at kaste med farver. De kan bare gå helt kukuk. Det er ikke noget problem. Det er det, det hele går ud på

Arjun Singh

Også for børn

Som et ekstra krydderi, har arrangørerne valgt at sætte ekstra fokus på de yngste.

- Det er jo en dag, hvor børnene ikke får ballade for at kaste med farver. De kan bare gå helt kukuk. Det er ikke noget problem. Det er det, det hele går ud på, siger Arjun Singh.

Derfor er programmet lagt, så Holi Life er for børn fra klokken 10-15, og først bagefter er det en fest for voksne.

- Man kan opleve MGP-vinderen, Bastian, og nummer to og tre vil også komme, og der vil være en børnekarrusel og indiske danseworkshops. Det er første gang nogensinde, at der er planlagt et program for børn ved en Holi Festival, siger han og sender en beroligende oplysning til forældrene.

- Farverne er ikke skadelige. De består af frugtfarve blandet med kornmel, og det er oven i købet glutenfri, så børnefamilier behøver ikke at være bange for det. Farven kan sagtens komme af huden og tøjet, og vi har forsikret kommunen om, at farverne også kan komme af slottet ved Kongens Have, siger han.

Mere verdenskultur

Medarrangøren forklarer, at traditionen har været kendt i Indien i mere end 1.000 år og er ved at gå sin sejrsgang i den vestlige verden.

-Det er blevet et kæmpefænomen i lande som Tyskland, England, Holland, USA, Canada, Mexico, Brasilien og Portugal, og så tænkte vi, at vi kunne da sagtens bruge nogle farver i Odense også, siger han og fortæller, at han sammen med sin partner, Navtej Singh Rehal, har satset stort på arrangementet.

- Det er jo dyrt at lave koncert, men vi håber på, at mange vil deltage, så vi kan lave en kæmpe fest. Det er jo en god måde at vise folk, at Odense er klar til verdenskultur, så vi har fundet støtte til projektet hos rigtig mange foreninger og institutioner i Odense, siger han.

Ifølge Arjun Singh vil det kulturelle arrangement klæde både Odense og Danmark.

- I Indien er man helt vildt åben for den vestlige verden, og de vestlige bliver budt velkommen med blomster og smil, og med festivalen kan danskerne give lidt tilbage og måske åbne op for endnu mere kontakt mellem de to samfund, lyder det fra Arjun Singh.

  • Af: