Kultur

At man kan favne det elitære og det folkelige samtidigt, er Katrine Nordland et levende bevis for. Hun besidder evnen til at kunne fordybe sig i højtkulturelle temaer og samtidig svæve sine fødder ned i mulden

Hendes kunstgreb er selvironien. Den 43-årige musikbibliotekar er langtfra arketypen på en hornbrillebærende bogarkivar. Tværtimod er hun typen, der ved sin blotte tilstedeværelse kan hvirvle støvet på hylderne op og få det til at forsvinde.

- Klassisk musik og de fine kunstarter handler jo slet ikke om intellektuelt know how. Det handler om, hvordan livet ser ud og føles og duftes og smages, og hvad vi kan lære om os selv, siger Katrine Nordland med en selvfølgelighed i stemmen.

Musikbiblioteket i Odense

Har den største musiksamling i Norden med- 80.000 cd-album

- 23.000 nodehæfter

- 3000 dvd'er

- 17.500 lp-album

 

Tilbyder

- Koncerter og foredrag om musik

- Vejledning i musiksøgning, søgning i musikdatabaser, download og mobiladgang til musik

- Lydværksted med indspilnings- og redigeringsmuligheder til lokale musikere

Hun understreger sin pointe ved at afsløre en forholdsvis ukendt side af fortidens helte.

- Anekdoterne fortæller, hvordan nogle af komponisterne har drukket og horet sig gennem tilværelsen på sjove, menneskeligt tilgængelige måder, og hvis man kender dem, tør man måske mere give den klassiske musik en chance, siger hun fuldstændig seriøst.

Nye toner

Tonen er slået an. Katrine Nordland er en person, der siger, hvad hun tænker og slipper godt af sted med det, for hendes viden er velfunderet.

Anekdoterne fortæller, hvordan nogle af komponisterne har drukket og horet sig gennem tilværelsen på sjove, menneskeligt tilgængelige måder, og hvis man kender dem, tør man måske mere give den klassiske musik en chance

Katrine Nordland

Hun har en musikvidenskabelig uddannelse fra Københavns Universitet bag sig, og siden 2009 har hun været ansat på Musikbiblioteket i Odense, hvor hun formidler den klassiske musik, men hendes interesser rækker langt ud over lyduniverset.

- Vi er en kulturelt blomstrende, blomstrende by, og der sker virkelig meget inden for kunsten og det kulinariske og arkitektonisk. Der er så meget at opdage, og jeg synes, at man skal eksponere sig selv for det og ikke være bange, siger hun.

Selvironi

Netop det at fremme folks tilgang til kulturelle oplevelser er hendes store mission, og et specielt trick er at inddrage sin egen person på en selvironisk måde. Det er også kommet til udtryk i Ugeavisen Odense, hvor hun gennem et års tid har haft sin egen klumme, Takt og Tone.

- Jeg vil gerne formidle, hvad er det vi skal med kulturen. Hvorfor er den her overhovedet, og hvad kan vi få ud af den?, spørger hun og fortsætter.

- Det vil som regel være på den jubelbegejstrede måde, for det er det, jeg er god til, siger hun og går et lag dybere.

- Man kan pege på andre og grine på en ordentlig og respektfuld måde, men hvis man skal grine og sige "se, en idiot," så er man nødt til at pege på sig selv, og det er det, jeg prøver på at gøre, men det er også et forsøg på at gøre det menneskeligt og ufarligt, forklarer hun.

Kulturformidler

Katrines skrivekunst er blevet populær, og derfor har Ugeavisen Odense udvidet hendes aktivitet til også at omfatte en kulturklumme, hvor hun giver sit kulturbesyv med ud over det rent musikalske.

- Det, jeg gerne vil, og som jeg er blevet bedt om, er at formidle noget kulturelt indhold. Det vigtigste er, at man sørme skal sørge for at bruge kulturtilbuddene her i byen, men vi har desværre den der ældgamle, slidte kliché, at der går Odense i tingene, og det er en stor hæmsko for, at man får øjnene op for det, der foregår, siger hun og opfordrer folk til at gå ind og se en udstilling og høre noget musik.

- Det eneste, der kan ske, er, at man siger, "det forstod jeg ikke en fløjtende fis af," eller at det var stødende eller mærkeligt, men sådan noget vil man klart huske, indtil man dør, så man skal bare prøve løs, siger musikbibliotekaren og slår sin pointe fast.

- Det, at vi er mennesker, gør, at vi er kvalificerede som kulturforbrugere, og kultur er civilisation i meget bred forstand, lyder det fra Katrine Nordland.

Katrine Nordlands skribentvirksomhed holder sommerpause, men hun er tilbage i Ugeavisen Odense igen i august.

  • Af: