Vidste du, at Othellolagkagen har sit navn fra Shakespeare? Jeg ved det kun, fordi vores engelsklærer i gymnasiet synes, vi skulle læse Othello i stedet for Macbeth og Hamlet.

Pensum. Røvsygt. Men der var lyspunkter, der har printet Othello ind i mine erindringer. Nemlig lagkagen. En lærer, der gir othellolagkage til hele klassen, fordi kagen har sit navn fra stykket. Den slags gør indtryk. Jeg husker ikke hele stykkets handling, men omdrejningspunktet er en sort og en hvid mand, som den lyse marcipan og den mørke glasur på kagen - tadaaa.

Den er god nok. Det var i 1995 på Vestfyns Gymnasium, men jeg er sikker på, at jeg kan læse eller se stykket i dag og stadig finde det vanvittigt aktuelt. For det er jo det han kan, Shakespeare. Hamlet, Romeo og Julie og Macbeth og alle de andre er ingen undtagelse. Det er skuespil så vedkommende, at man skulle tro at Shakespeare havde vidst, hvordan verden ville udvikle sig.

Om menneskets fundamentale kræfter, om liv og død, magt, kærlighed og alt det andet, der gør livet værd at leve - og som gør ondt. Men betyder det så, at jeg efterfølgende har læst Shakespeares samlede værker. Nej. Jeg har snydt. Flere udgaver har jeg taget i spillefilmsformat, Hamlet så jeg på teatret, og lige om lidt skal jeg blive klogere på Macbeth. Odense Teater indtager nemlig den helt nye sal Teatersalen i Odeon med opsætningen af Macbeth.

Og hos Macbeth er det ikke lagkage, jeg kommer til at huske. Det ved jeg allerede nu, hvor prøverne er i gang og hele huset er på vej mod premieren 14. september. Lagkagen er erstattet af blod i spandevis krydret med en gammel overtro. Det forlyder at en gammel forbandelse forfølger Macbeth, så hvis du nævner forestillingens navn på teatret, mens du arbejder på stykket, så vil katastroferne vælte ned over dig.

I stedet kan du på teatrets gange høre stykket omtalt som "The Scottish Play". Ja, den slags overtro lever stadig i 2017. Men sjovere - eller måske mere spændende - bliver det med blodet. For blodet flyder i bogstaveligt forstand i forestillingen. Spandevis at blod, mord og magtkampe. Og så en brandslange installeret på scenen til at vaske det hele ned undervejs.

Så i The Scottish Play er det ikke sort/hvid lagkage, der står tilbage. Men kaskader af blod.Og som ung studerende er den nemmeste, sjoveste og hurtigste vej til at kende sine klassikere - to timer i teatret. Du slipper for timer med snuden i bogen. Og det er billigere end biografbilletter. Teatret har lige lanceret Klub_U sæsonkortet for 15-24 årige samt studerende. Med kortet kan du gå alt det i teatret, du orker. Hver dag hvis du vil. Det lyder jo næsten for godt til at være sandt. Og selvfølgelig er det ikke noget teatret gør for sjov. Eller for at være flinke ved de 15-24 årige og de fattige studerende i byen.

Nej det er noget vi gør, for at sikre, at vi kan blive ved med at fortælle historier om de stærke fortællinger, om overtroen, lagkagens navn, kærligheden og blodige magtopgør. Så vi fortsat kan spejle os selv i de allerbedste forestillinger. Og jeg er sikker på, at Macbeth er en af med til at sikre den fortælling.

Så køb dit Klub_U sæsonkort nu, og få dig en blodig oplevelse, du aldrig vil glemme. Jeg garanterer dig, at du husker blodet. Så kan du om 20 år fortælle om dengang du gik billigt i teatret og så blod overalt. Og måske du endda også husker historien bedre end jeg husker Othello. Hvem ved.

  • fyens.dk