Kære nutidige og heldige læser.

0,004717 procent eller 1 til 21.276,6.

Det er den statistiske sandsynlighed, du har for at være i live i Danmark netop nu, når alle mennesker, der nogensinde har eksisteret, er medregnet.

Forestil dig dette antal felter på en roulette. Som du muligvis kan regne ud, er din chance for at ramme plet med blot én enkelt indsats mildest talt pauver.

Kasinoet napper dine penge i 21.275 af alle tilfælde.

Alligevel sidder du med Ugeavisen Odense i hånden og ånder fredeligt. Du har trodset de dårlige odds og vundet en præmie langt mere værdifuld end nogen lottogevinst.

For af alle de tider, du kunne have levet i, så er dette uomtivisteligt den bedste, du overhovedet kunne forestille dig. Af alle de generationer, du har bag dig, er der intet tidspunkt på dit stramtræ, hvor levestandarden har været bedre. Alle dine forfædre - hver og én - ville bytte med dig.

Du er - som bemærket - desuden født i Danmark - et land, som andre af jordens beboere er villig til at risikere liv og lemmer for at bo i. Ikke fordi, forhenværende og nuværende flygtninge automatisk overpøses med guld, mælk og honning, så snart den tyske grænse er krydset.

Næ. De flygter for ikke at blive blæst i smadder af et missil eller dø af sult.

Flugt med livet som indsats er at foretrække, fordi alternativet simpelthen er værre.

Selvfølgelig har du problemer og selvfølgelig må du brokke dig. Vi bliver alle ramt af tilværelsens gyllespreder. Og det stinker.

Man må gerne være ked af det selvom, man er privilegeret. Man må forbande sine kolleger, den udsmattede banan i tasken, Udbetaling Danmark, vasketøjet, legoklodsen på den bare fod og vejarbejdet langt ind i helvede.

Til syvende og sidst lever du dog videre. Formentligt også ganske lykkeligt.

Boko Haram kommer ikke og tager dine børn. Du dør ikke af bændelorm i tarmene. Du bliver ikke straffet med 30 års fængsel for at abortere et foster skabt på baggrund af en voldtægt. Du skal ikke skide i et hul ude bag skuret. Du bliver ikke født med aids. Du vågner ikke midt om natten til lyden af eksplosioner i det fjerne nødsaget til at pakke dit afkom under armene og i blinde opsøge den usynlige sikkerhed i det mulmende, ufremkommelige mørke.

Tænk altid på, at du har det bedre end 95 procent af dine medmennesker og 99,9 procent af de mennesker, der nogensinde har levet.

Den tanke kan jeg finde trøst i, når Vejle Boldklub (endnu engang) skuffer med et 0-2 nederlag på hjemmebane imod Skive eller min kæreste har spist den sidste Mars-is.

At verden er uretfærdig, men ikke overfor mig. Jeg skylder alle de mennesker, som lider hver eneste dag at leve i nuet, nyde tilværelsen lidt mere og brokke mig lidt mindre.

  • Af: