Pernille Sommer har en svaghed for mad, gennemførte produkter og lækre ting til køkkenet. Hun har baggrund som tjener, foodstylist, kunstmaler og sælger for et boligfirma. Nu har hun startet sin egen biks, Sommers Køkkenunivers, hvor hun kombinerer det hele

I Brandts Passage lå der for nogle år tilbage et vaskeægte posthus. Da det lukkede, gjorde det plads til seks nye butikker i den lille smøge. En af dem af Sommers køkkenunivers. En butik for madnørder.

På hylderne er trøffelsmør fra Italien, pander fra Frankrig og røde popcorn fra USA. Og så er der alle de andre delikatesser, som indehaveren Pernille Sommer ikke kunne stå for, da hun stødte på dem. Salt, sirup, olier, flødekarameller, te, sodavand og chokolade. Hver lille ting har fået sin plads i butikken, fordi de gør kvinden bag disken glad.

- Hvis der er mennesker bag produktet, eller hvis varerne rammer mit hjerte, så bliver jeg begejstret. Og det er altså hovedtanken, bag de ting jeg sælger, fortæller hun.

Med en baggrund som tjener på Falsled Kro og Rudolph Mathis, som foodstylist, kunstmaler og sælger for et boligfirma er hun landet et sted, hvor fortiden giver rigtig god mening.

- Alt hvad jeg har bygget op og samlet ind af erfaring er blevet samlet under et nu. Jeg er et sammensurium af alt det her, siger hun og kigger rundt i butikken, der ikke var planlagt, men som bare skete.

- Jeg tror, det har ligget og luret. Det er ikke noget jeg har gået og tænkt over. Men det gav jo god mening, at det var det, jeg skulle. Jeg elsker mad og fede køkkenting, og så skete det bare pludselig, griner hun bag den gamle disk, der er fundet på et loppemarked.

Personligt og hjemligt

Butikken dufter sødt og lækkert af et eller andet udefinebart, der kan spises, og i højtalerne synger Fools Garden "all that I can see is just another lemon tree".

De mange køkkenredskaber og lækkerier er linet op på gamle møbler. De fleste samlet gennem mange år på loppemarkeder og auktioner. Et af bordene har Pernille Sommer ejet i tyve år. Og det er lige sådan, hun gerne vil have det.

- Det er vigtigt, at her er hyggeligt. Her skal være personligt og hjemligt. Hvis du så mit hjem, så ville du kunne se, at det er en forlængelse af det, fortæller hun.

Det lille køkkenunivers er et slaraffenland for folk, der elsker mad og for dem, der elsker at lave det.

Her er mad og grej fra det meste af verden.

- Jeg har ikke lagt mig fast på et bestemt land. Hvis varen er god, er jeg ligeglad, hvor den er fra. Nogle går op i, at de kun vil have danske produkter, men det kan jeg slet ikke holde mig til, griner hun og retter lidt på sin cardigan med de mange broderede blomster.

I Toscana bor et dansk par, der producerer trøffelsmør, skærebrætter af oliventræ, pasta og olivenolie. Made by Mamma kalder de deres produkter.

- Ved dem får jeg en historie med. Jeg kan mærke menneskene bag produktet. Jeg har besøgt dem i Toscana, hvor de laver deres ting, og de har set butikken, hvor deres ting bliver solgt, fortæller hun og viser en 60 centimeter lang papirpakke. Inden i er der et kilo pasta fra det danske par i støvlelandet. Det koster 99 kroner.

- Jeg var skeptisk i starten, for det er jo lidt dyrere end andre slags pastaer. Men det smager fantastisk. Jeg har aldrig smagt så god pasta før, siger Pernille Sommer med et smil. For god kvalitet gør hende glad. Og hun vil hellere have lidt, men godt.

- Vi danskere er vant til at konsumere store mængder uden at smage ordentligt på tingene. Vi behøver slet ikke så meget. Bare en smule god pasta med en god olivenolie er nok, siger hun og fortsætter.

- Har du en god kniv, får du et pænt stykke pølse. Og hvis du har en sløv kniv, så bliver det grimt og flosset. Hvis man har en smule, der er godt, så får du en fantastisk oplevelse. Så går det op i en højere enhed.

  • Christine Landry

    Af:

    Journalist på Pindle Odense og Ugeavisen Odense.

Mere om emnet

Se alle

Sommers Køkkenunivers