Betulacup er et produkt udviklet til at hjælpe kvinder igennem menstruationsperioden på en mere sund og billig måde

Kvindeblod skaber forretningssucces

Produceret af Hasse Frimodt

Paarup: I august sidste år kastede Mette Birk sig ud i sit livs eventyr, da hun satsede alt på at producere og markedsføre sin egen version af en menstruationskop, kaldet Betulacup.

- De menstruationskopper, der fandtes på markedet i forvejen, var jeg ikke tilfreds med, så jeg har selv designet en ud fra de ønsker og behov, jeg havde, og så har jeg sat den i produktion, siger iværksætteren.

Ideen til projektet fik hun, da hun var på kursus i Lyngby og havde glemt sin menstruationskop, som hun havde købt på internettet.

- Jeg var inde i det lokale Matas og på apoteket for at skaffe en men fik at vide, at sådan en solgte de ikke, siger Mette Birk.

Men hun er ikke en person, der læner sig tilbage og tænker, at sådan er det bare.

- Jeg undersøgte sagen og fandt ud af, at de slet ikke er på hylderne i supermarkederne og der, hvor man ellers køber sine bind og tamponer, og det undrede mig, for det er bare et undervurderet, genialt produkt, siger Mette Birk.

Flere fordele

Hun viser sit eget produkt Betulacupen frem og fortæller, at den er meget sundere end tamponer.

- Den er lavet af medicinsk silikone og sidder oppe i skeden og generer ikke noget, mens tamponer suger både det, de skal, og det, de ikke skal, så alle de gode ting, der skal være i det miljø, bliver fjernet. Derfor er der så mange kvinder, der døjer med svamp i skeden og mange andre ting, som kunne være undgået, siger hun.

Men det er ikke den eneste fordel, Mette Birk kan komme i tanke om.

- Der er ingen affald. Vi har kun vatpinde i vores affaldsspand, og vi er to, der benytter Betulacupen herhjemme. Den kan holde i ti år og er tjent ind efter tredje menstruationsperiode, så det giver rigtig meget besparelse på tamponkontoen samtidig med, at vi skåner miljøet, siger hun.

Ifølge Mette Birk er Betulacupen meget nem at anvende.

- Den samler blodet i op til otte timer, og så tager men den ud og tømmer og skyller den og sætter den op igen. Man kan dyrke sport og løbe og svømme med den, og i den uge, man har den i brug, kan man nøjes med at skylle den, og efter perioden kan den koges, forklarer Mette Birk.

Tabu og vaner

Selvom menstruationskoppen lyder til at være en nyttig hjælper for menstruerende kvinder, er den ikke slået helt igennem i Danmark endnu, og sælges kun i små tal via internettet.

- Kvinder har altid haft menstruation, men tabu og vaner er de største konkurrenter for Betulacupen. Folk er vant til at købe og smide væk og tænker ikke på, hvor usundt det er. Der bliver heller ikke talt så meget om emnet, og min fornemmelse er, at 70 procent af kvinderne ikke ved, at menstruationskoppen findes.

Men den uvidenhed er Mette Birk i gang med at ændre på.

- Mit mål var, da jeg startede, at være den første menstruationskop-producent, der har kopperne på hylden i supermarkederne, og det mål er ved at lykkes. Jeg har været så heldig at jeg fik et møde i hus med Dansk Supermarked, så 1. marts skrev jeg kontrakt om at levere til dem. Det første parti Betacup kommer på hylderne i Bilka og Føtex mandag den 17. maj, siger hun.

- Jeg har forhandlinger i gang med COOP, som mangler at blive afsluttet, så jeg skal have produceret nogle flere partier, siger iværksætteren, der kun kan se en enkelt ulempe ved succesen

- Vores hjem er blevet for småt til alle varerne, så jeg har måttet finde et lager, hvor jeg kan opbevare produkterne.

  • Af: