Mountainbike

Mette Lunø Iversen underviser i korrekt mountainbike kørsel

Der er sagt mange ting om kvinder og teknik, men når det gælder køreteknik på Mountainbike, står de fynske kvinder i kø for at lære det, siger Mette Lunø Iversen, der sammen med Stine Skaarup og Anne-Mette Mortensen, der her i foråret i samarbejde med DGI har lavet tre teknikkurser kun for kvinder. Der har været kamp om pladserne. Et enkelt kursus er endda med venteliste.

Mange kvinder tør ikke møde alene op i en cykelklub, da de ofte er nervøse for om de kan følge med

Mette Lunø Iversen

Mette Lunø Iversen, 37 år, arbejder som pædagog og er "afhængig af at komme ud og lave noget". Efter at have fået nye korsbånd i 2007 og 2013 måtte Mette stoppe med at spille fodbold. Hun fandt i stedet for glæden ved at køre MTB. Mette har kørt siden 2013 og deltager i så mange MTB løb som muligt, korte som lange.

Hun er med omkring "Women Only" holdet i Næsby Cykelmotion og er uddannet MTB Basisinstruktør. Mette finder instruktør- og formidlerrollen sjov, udfordrende og lærerig.

Nu vil Mette, Stine Skaarup og Anne-Mette Mortensen i samarbejde med DGI arbejde på at få endnu flere kvinder op på MTB cyklerne og ud i naturen, når de til efteråret igen vil afholde kurser.

Kurser for kvinder

- Sigtet med kurserne er at få gjort de kvinder, som er nye på MTB, trygge ved at køre ud i skoven selv eller med andre. Mange kvinder tør ikke møde alene op i en cykelklub, da de ofte er nervøse for om de kan følge med, finde ud af tekniske spor, punkteringer o.l. På kurserne arbejder vi med position på cyklen, balanceøvelser, bremseteknik, svingteknik, op- og nedkørsel. Vi snakker om dækvalg og dæktryk og laver en let gennemgang af cyklen i forhold til gear og bremser. Vi afholder også mekanikerkursus, da det kan være meget lærerigt, og det er da lidt sejere selv at kunne reparere en knækket kæde eller lappe dækket, fremfor at skulle have en mand til det eller måske endda blive nødt til at ringe efter en taxa for at komme hjem, siger Mette Lunø Iversen.

Hvilket udstyr

Er du kvinde og overvejer du at blive MTB rytter så kan du for omkring 8.000 kroner være godt kørende på en god cykel, der kan holde til udfordringerne i naturen og køre med en godkendt hjelm (man kan endda få hjelme der, har plads til en hestehale).

- Jeg køber selv gerne brugt udstyr, da man ofte får meget mere for pengene ved at købe brugt. Det vigtigste som MTB rytter er, at cyklen passer i højden og at den kan holde til en masse hårde udfordringer i naturen. Det er desværre ikke alle MTB cykler købt for billigt, der kan tåle de udfordringer. Og det er ikke en helt ufarlig sport at gå i gang med. Så vidt jeg ved, sker der nu flere ulykker på MTB cykler end der sker trampolin ulykker, siger Mette Lunø Iversen.

Hvordan kommer du i gang?

Hvis du ønsker at deltage på kurser i efteråret kan du finde mere information ved at kigge på www.dgi.dk eller på DGI facebook side. Man kan også kontakte Stine Skaarup, DGI MTB Instruktør, tlf.: 27 51 01 43 eller Kaj K. Stougaard, DGI Fyn Idrætskonsulent, tlf.: 24 96 10 94 for yderligere oplysninger om kurserne.

  • Af: