Du har garanteret set ham, og hans job er faktisk at holde øje med dig - og alle andre, som færdes i Odenses butikker. Vi har været med city-vagten Dennis på arbejde.

- Halløj. Alt vel? Her ser fredeligt ud.

City-vagten Dennis, som ikke ønsker at få sit efternavn frem her, har netop taget hul på arbejdsdagen. 43 steder i Odense vil i løbet af de næste par timer få besøg af manden i den grå vagtuniform med det genkendelige røde Securitas-logo på ærmet. Et af de første stop på ruten er Guldsmed Zinglersen i Nørregade.

- Der er færre butikstyverier, men der er ikke færre tyve. Det handler om, at vi er blevet dygtigere til at stoppe tyverierne i opløbet.

- Ja tak, alt er fint her, lyder meldingen bag disken, og dermed har Dennis grønt lys til at trave videre til næste butik.

Sammen med sine kollegaer gå han forrest, når det handler om at stoppe byens butikstyve, og ud over øjnene er intuition hans vigtigste arbejdsredskab.

- Når næsen klør, er der noget galt. Det er egentlig den bedste måde, jeg kan forklare det på. For det handler rigtig meget om fornemmelse, og den kommer automatisk med erfaringen, forklarer Dennis.

Færre butikstyverier

Han har arbejdet som vagt i Odense i ni år, og ifølge ham skyldes det store fald i antallet af anmeldte butikstyverier til dels, at city-vagterne er blevet bedre til deres arbejde.

- Der er færre butikstyverier, men der er ikke færre tyve. Det handler om, at vi er blevet dygtigere til at stoppe tyverierne i opløbet, siger han og understreger:

- Man er blevet klogere inden for sikkerhedsbranchen i forhold til, hvordan man eksempelvis håndterer misbrugere, og vi gør meget for at være i dialog med de svage i samfundet generelt. På den måde får vi et personligt kendskab til dem, og det har en stor præventiv effekt.

Klaregade 14, hvor tøjbutikken med samme navn holder til, er næste stop på Dennis' travetur gennem byen.

Her kan indehaveren, Tina Pedersen, som har haft butikken i 12 år, godt nikke genkendende til, at der det seneste års tid ikke har været så mange tyverier i butikken, som tidligere.

- Vi har ofte løbet efter folk, som puttede en bunke tøj ind under jakken, men jeg synes faktisk ikke, vi har oplevet ret meget tyveri i den seneste periode, fortæller hun.

- Når det er sket, har det typisk været østeuropæere, der har forsøgt sig. Så kommer der flere ind i butikken, og mens den ene spørger ekspedienten om noget, så putter den anden - eller de andre - lige noget tøj ind under jakken og løber herfra. Men i de situationer er I heldigvis hurtige til at komme, forsætter Tina Pedersen og nikker anerkendende til Dennis.

Og faktisk er netop østeuropæere en gruppe, som city-vagternes fokus er zoomet ekstra meget ind på.

- Dem vil vi meget gerne have fat i, hvis de begår tyveri eller andet. Dels har de taget noget, som ikke var deres, og derudover opholder mange af dem sig ulovligt i Danmark og er måske eftersøgt, forklarer Dennis, mens han hilser af og lukker døren til Klaregade 14 bag sig.

En stille dag på kontoret

Generelt er vintermånederne de mest travle for butiksvagterne i Odenses bymidte. Julehandlen og det efterfølgende januarudsalg hiver mange mennesker ind i butikkerne, og det giver Dennis og kollegaerne vanskeligere arbejdsvilkår.

- Vi får sværere ved at observere tyverierne, når der er mange mennesker i byen. Så kan butikstyvene nemmere putte sig - uanset om det er misbrugere eller østeuropæere, vi automatisk holder øje med, eller om det er 14-årige piger, som bliver fristet af at putte noget i tasken, forklarer han.

Dagen i dag kan imidlertid karakteriseres som en stille dag på kontoret. I hvert fald indtil videre.

- Sådan en formiddag som denne er ensbetydende med en god arbejdsdag for mig. Der er fredeligt i byen, og det er jo sådan, det gerne skal være. Selv om vi som vagter har håndjern i lommen, ønsker vi jo ikke, at folk begår tyveri. For os er en fed arbejdsdag en dag, hvor vi har gået rundt og hyggesnakket med vores kunder, siger Dennis, inden avisens udsendte slipper ham af syne på turen rundt i det odenseanske butiksmiljø.

Inden arbejdsdagen er omme har han tilbagelagt i omegnen af 15-20 kilometer på gåben, men om han i løbet af de kommende timer står ansigt til ansigt med en butikstyv er ikke til at spå om.

  • Af: