nyt projekt: Mange husker ham som OB-spilleren, der scorede 2-0-målet mod Real Madrid på Bernabeu i 1994. De færreste ved til gengæld, at Morten Bisgaard lige nu arbejder på en bog, der er så fodboldnørdet, at han primært skriver den til sig selv

Fodboldbog: Det er set før, at tidligere professionelle fodboldspillere sætter sig til tasterne for at skrive en bog.

Samme sted sidder Morten Bisgaard i øjeblikket, men i modsætning til mange af sine forhenværende kollegaer er han ikke i gang med at skabe en bog om sig selv og den fodboldkarriere, som nu ligger bag ham.

Han har valgt at gå en helt anden vej.

På flere hundrede sider kortlægger han fodboldens udvikling i Danmark ved at hylde dem, som gennem tiden har sat struktur på den populære sportsgren via forskellige formationer og systemer.

Det kan måske lyde både langhåret og gabende kedeligt.

For nogen.

Men ikke for Morten Bisgaard.

- Jeg kunne godt have skrevet en selvbiografi som mange andre, men jeg tror faktisk ikke, at den ville have være så spændende at læse. Jeg er jo hverken Martin Jørgensen eller Brian Laudrup. Selvfølgelig kunne jeg have fortalt nogle sjove løgnehistorier fra omklædningsrummet, men det var ikke det, jeg ville. Jeg synes virkelig, det er fascinerende at komme dybere ned i forståelsen om fodboldspillet og har en uudtømmelig nysgerrighed omkring det, fortæller han.

Skriver til sig selv

Det er en kold vinterdag, og den tidligere OB-spiller har indvilliget i at åbne døren til kælderrummet i murermestervillaen i Odense M, hvor han har sit såkaldte "laboratorie".

Det er her, han går ned, når han skal nørde fodbold. Det er her, han går ned, når han skal forsøge at tilfredsstille den nysgerrighed, som har fået ham til at tage på en længere rejse tilbage i tiden med det formål at skrive bogen "Mønsterbrydere".

- Jeg skriver først og fremmest bogen til mig selv. Det kan måske lyde underligt, men det er hele grundtanken med den. Den er ved at blive til, fordi jeg selv brænder så meget for at få den her viden, og så er den også værdifuld i forhold til mit arbejde, hvor jeg som fodboldekspert skal analysere på de forskellige hold, siger den tidligere OB-spiller.

- Hvem er eksempelvis AGF eller FC København, og hvad er det for en historie, der hører til klubberne? Alt er en lang historie af påvirkninger fra tidligere tider, og det er jeg enormt fascineret af.

Eller sagt på en anden måde:

- Jeg er personligt meget betaget af Pep Guardiola i Bayern München (træneren, red.), og jeg kan jo se, at han ikke bare har sendt nogle spillere på banen for at spille fodbold. De kender hinandens roller, og alt er gennemtrænet og bygger på en formation - et system. Det er smukt for mig. Det er dét, der giver det hele ekstra værdi, forklarer han.

Grundighed tager tid

At skrive en taktisk Danmarkshistorie er imidlertid ikke bare noget, man gør fra dag til morgen. Det kræver først og fremmest tid. Masser af tid.

- Jeg vil ikke have, at det bare skal være en bog. Det skal være BOGEN for mig, og det er et kæmpe arbejde, understreger Morten Bisgaard.

Han har indtil videre brugt tre et halvt år på projektet, og det er da heller ingen hemmelighed, at hans egen passion og indædte dedikation har forlænget processen en hel del.

For Morten Bisgaard er detaljernes mand helt ind i knoglerne, og det er et grundvilkår for ham at gøre tingene ordentligt, når han sidder her i kælderrummet blandt alle sine opslagsværker og arbejder på sin bog.

- Det der med at levere en 80 procents løsning, ligger bare ikke til mig, og allerede som ung var det kendetegnene for mig. Dengang begyndte jeg at interessere mig for skak og læste den ene bog om skak efter den anden. Jeg ville vide alt om skak og de åbninger, der er - om det var spansk eller Kasparov. Og sådan er det også nu. Jeg føler, at jeg skal vide alt, hvad der er at vide om fodboldens udvikling, fortæller han og indrømmer i samme åndedrag, at det ikke nødvendigvis altid er en styrke at være skruet sådan sammen.

- Det er da stressende, og det slider til tider på familien. For jeg har desværre den fejl, at hvis noget har fanget min interesse, så er jeg umættelig og har uanede mængder energi at kaste ind i det.

Så hvis jeg bliver stoppet i en tanke eller et arbejde, så stresser det mig, hvis jeg ikke kan få det færdiggjort. Fordi jeg er så optaget af det, bliver jeg gnaven, hvis mine børn eksempelvis laver finurligheder eller ikke vil i seng.

Er uddannet journalist

Netop børnene - som han i øvrigt har fem af - er en af grundene til, at Morten Bisgaard ikke er gået trænervejen, selv om det ville have været oplagt med hans store taktiske interesse in mente.

I stedet blev han efter 16 år i et fast forhold med fodbolden optaget på journalistuddannelsen på Syddansk Universitet i 2009 og er siden blevet ansat som fodboldekspert på TV 2 Sport.

- Jeg har en B-træneruddannelse, men prioriterede at have små børn. Men jeg har også altid været meget interesseret i formidling, så derfor var det en naturlig vej for mig at gå, forklarer den tidligere landsholdsspiller, som håber at være færdig med formidlingen af sit første store hovedværk til august.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Vidste du, at ...

Bisgaards blå bog

Mere om 'Mønsterbrydere'