I midten af maj blev en lille, ny baby født. Sådan føltes det i hvert fald for Silas Barthelemy, der står bag den splinternye app Karmarunner

Tænk, hvis du kunne give penge til velgørenhed helt uden at have så meget som en bøjet 25 øre op af lommen. Det kan du faktisk.

Fordi odenseanske Silas Barthelemy har brugt det meste af et år på at bygge en app. En app, der gør det muligt at løbe, cykle eller gå en tur og på den måde samle penge ind til forskellige velgørende formål.

For at finde kimen til Karmarunner, som app'en hedder, skal vi tilbage til dengang Silas Barthelemy spillede fodbold på højt niveau i OB's ungdomsafdeling. Lige indtil en skade satte en stopper for karrieren i Ådalen.

Fælles løbetræning, Munke Mose v/ ÅfartenHvad: Peter Rahbæk løber sammen med alle der har lyst. Ruten går fra Åfarten, ud til Skovsøen og tilbage igen. En rute på cirka fem km.

Hvornår: Hver tirsdagkl. 19

Entré: Gratis

- Jeg skulle pludselig til alene ud på landevejene for at løbetræne, og det var bare så svært at finde motivationen. Jeg brugte rigtigt meget tid på at tænke over, hvad det er, der motivere folk. Altså vejen fra sofaen og ud til løbeskoene, kan virkelig være svær, når man er træt, siger han og griner.

Men det var ikke kun skaden, der hjalp Karmarunner på vej.

- På det her tidspunkt skete der en masse ting ude i verden. Krig, terror og et kraftigt jordskælv i Nepal. Og jeg ville rigtigt gerne hjælpe, men jeg var studerende og havde to børn, så det var ikke et spørgsmål om, at jeg ikke ville, men at jeg ikke kunne, siger han.

Karmarunner fungerer ligesom den populære app Endomondo. Den kan de samme ting, og så kan den altså også donere penge.

- Der er nogle virksomheder, der lægger penge til donationerne i appen. Så inden du starter din aktivitet, vælger du, hvilken organisation du vil donerer dem til, forklarer 33-årige Silas Barthelemy.

Man kan vælge at støtte lokale foreninger som Headspace Odense, SIND Fyn, og Bedre Psykiatri Fyn eller støtte nationale organisationer som Kræftens Bekæmpelse og Hjerte Foreningen.

- Man skal bare gå mindst 1500 meter, cykle 5000 meter eller løbe mindst 2500 meter for at optjene penge til sin gode sag, fortæller han.

Som udgangspunkt kan man optjene mellem to-fem kroner til velgørenhed for hver aktivitet.

- Jeg har jo udnyttet noget, jeg alligevel gør hverdag. Løber og arbejder med apps. Så hvorfor ikke lægge det sammen, så alle får noget ud af det. På den måde, kan jeg gøre en forskel alligevel, siger Silas Barthelemy.

App'en kan bruges overalt. Det er lige meget, om det er løb med den lokale løbeklub, cykelturen på vej til arbejde eller gåturen ned for at hente frokost i middagspausen. Og det har været vigtigt for Silas Barthelemy, at man kunne gøre det, når det passede ind i hverdagen.

Men der er også en anden mulighed. Hvis man gerne vil løbe sammen med andre Karmarunnere. Hver tirsdag er der nemlig løb fra Munke Mose med borgmesteren som frontløber.

- Det er en kæmpe hjælp for os, og det betyder meget, at Peter Rahbæk vil bruge sin platform på at stille fokus på en vigtig sag, fortæller Silas Barthelemy og forklarer, at borgmesteren står bag lokalafdelingen Karmarunner Odense, der planlægger fællesløb og donerer penge lokalt.

Det sidste år har Silas Barthelemy og medstifter Mads Fugl brugt på at bygge Karmarunner fra bunden. Og den nye app har ikke mange dage på bagen, og det kan mærkes.

- Det er ligesom at få et tredje barn. Man ved ikke helt, hvordan andre tager imod, man synes jo selv det er verdens skønneste baby, men vil andre også, synes det?

  • Christine Landry

    Af:

    Journalist på Pindle Odense og Ugeavisen Odense.