Hver torsdag i juli holder hele byen havefest, og du er inviteret. Tag med til Torsdagskoncerterne i Kongens Have.

Det er en af de mest fasttømrede traditioner i Odense. Faktisk tyder meget på, at det netop i år er 30 år siden, at der første gang blev holdt den koncert, der lagde bunden for Torsdagskoncerterne i Kongens Have. Jubilæet er ikke endeligt dokumenteret, men derfor er der ingen grund til ikke at holde en fest - det er nemlig det, Torsdagskoncerterne handler om.

Torsdagskoncerterne

Kongens Have6. juli klokken 18: The Red House, Katinka og Fallulah

13. juli klokken 18: Bali, Aksglæde, Sweethearts

20. juli klokken 18: Trailerpark: Jesus, Tårn, Thomas Buttenschøn

27. juli klokken 18: Demersal, Dør nr. 13, WhoMadeWho

Gratis entre til alle koncerter.

- Torsdagskoncerterne er byens mødested for høj som lav i sommeren. Det er den aktivitet, hvor du ser det bredeste udsnit af befolkningen. Det er lige så meget en havefest, som det er koncerter. Vi forsøger at skabe et rum, hvor forskellige mennesker kan mødes, forklarer Henrik Kragh, kulturkonsulent i Odense Kommune.

Det er ham, der sammen med sin kollega Kristina Sjögreen sørger for, at alt er klar til festen. Heriblandt musikken, der alt andet lige må være en af de vigtigste ingredienser i god fest. Det er en tjans, der lyder temmelig tjekket - det er det formentlig også, men det er ikke uden udfordringer. Der er en del, der skal tages hensyn til.

- Henover de sidste år er prisen på livemusik strøget i vejret, fordi det er på koncerter, at musikerne tjener pengene. Så det betyder, at vi er blevet udfordret på det punkt, og derfor har vi været nødt til at tænke anderledes. Det betyder blandt andet, at vi har allieret os med en masse sponsorer. Så cirka en tredjedel af budgettet kommer fra private midler, siger Henrik Kragh.

60.000 forskellige meninger

Og så er der lige det med at gøre alle tilfredse. Det kan man ganske enkelt ikke, lyder det sammenstemmende, men man kan forsøge.

- For to-tre år siden prøvede vi det her med at have temaer. Hip hop den ene dag, dansk-top den anden og så videre. Men vi fandt ud af, vi fik opdelt publikum segmentet alt for meget. Så nu har vi lavet det om, så hver koncert begynder med et up-comming-band, et lokalt band fra Odense, der er på vej. Det næste band er lidt mere for de unge, ikke så kendt og ikke så mainstream. Og med det sidste band forsøger vi at ramme den mere brede og folkelige smag, forklarer Kristina Sjögreen og fortsætter:

- Der vil altid være nogen der er uenige. Der 60.000 mennesker, der vil have 60.000 forskellige bands. Men du skal huske på, at Torsdagskoncerterne - fordi det er kommunalt - ikke må konkurrere med de professionelle aktører, der er i Odense, siger hun.

Så det er ikke alene på musikken, at Torsdagskoncerterne skal gøre sig attraktiv. Det er på hele setuppet, det indbyder til at dyrke fællesskabet uanset, hvem man er. Her skal med andre ord være plads til alle.

- Det skal være mere end en koncert. Derfor har vi en del frivillige foreninger, som er med til at skabe den her gode stemning. Uden dem ville det jo sådan set bare være en have med en scene på. Ungdommens Røde Kort, Headspace, Psyk Info - PIO og Bedre Pyskriati, Studenterhuset. De går ind og støtter op om det, der hedder "haven i haven", som de indretter med havemøbler og forskellige aktiviteter. Idéen er, at folk slår sig ned og måske selv bliver en del af de her foreninger på den ene eller anden måde. Det er for at styrke det her fælleskab, siger Kristina Sjøgreen.

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard