Komik på vej

Beskriv dit nye show, "Fasser Partner" med tre ord... - Sjovt, personligt og øhmmm... gennemarbejdet. Jeg synes, det har været fedt at have et helt år til at lave showet i modsætning til Dybvaaaaad! På TV2 Zulu, hvor vi kun har en uge til hvert afsnit. Et år hvor der har været tid til at finpudse og kæle for detaljerne. Når jeg svarer sjovt, er det fordi, jeg synes, at et standup-show først og fremmest skal være sjovt. Personligt er fordi, det der er fedt ved at lave et længere show er, at det kan blive personligt, at der er noget på spil for mig. Jeg kan godt lide at bruge mit eget liv i mine shows. Og fordi jeg det seneste års tid har været meget aktiv i forhold til at date, er det det showet er kommet til at handle om. Tidligere har jeg ikke gjort så meget for at møde kvinder eller eksempelvis spørge en fremmed kvinde på Rådhuspladsen, om hun vil med i byen, så det er ret nyt for mig.

Navn: Tobias Dybvad.Alder: 36 år.Stilling: Standup-komiker og manuskriptforfatter.Civil status: Single eller har måske en kæreste.

Showet handler om jagten på kærlighed og en fast partner. Får du frække tilbud, når du er ude på tourné? - Det kan jeg ikke afvise er fundet sted... Altså, det skal heller ikke lyde som om det er halvanden times klynkeshow, om at ingen vil have mig. Eller at det er hårdt at være kendt - for det er det så absolut ikke. Men lad mig bare sige at jeg en enkelt gang har oplevet at en kvinde, efter et one night stand, bad om et selfie - og det har i hvert fald været med til at gøre det ekstra vigtigt for mig at være den jagende part. Og i virkeligheden også bare gjort mig lidt mere proaktiv.

På plakaten til "Fasser Partner" er du fremstillet som en gnaver, hvorfor? - Det har sit udspring et sted i showet, jeg synes er så sjovt, at det skulle med på plakaten. Men man er altså nødt til at se showet, for at det giver mening, at jeg er tegnet som en bæver - det er ikke en rotte. Det er nu ikke fordi, jeg ser mig selv som en bæver, hvis jeg skulle vælge, hvilket dyr jeg gerne ville være. Så ville jeg vælge et hurtigt dyr som eksempelvis en gepard.

Er der emner, der ikke vil finde vej til et Tobias Dybvad show? - Nej, ikke på et generelt plan, men jeg kan mærke det i maven, når det sker. I den forbindelse er det en sjov øvelse at se, hvad jeg kan slippe afsted med at sige på scenen og så mærke stemningen i salen: hvor vil han hen med det her. Og det behøver ikke være noget med voldtægt eller pædofili, det kan lige så godt være et emne, hvor jeg selv er sårbar.

Hvad skal der være backstage, når du er på tourné? - Jeg er ikke så krævende, der skal bare være noget så kedeligt som noget ikke alt for usundt mad - ellers bliver jeg hurtigt for tyk - og så en kop kaffe eller en cola plus en øl efter showet. Men når jeg tjekker ind på hotellet, kan jeg godt finde på at spørge, om det er muligt at få et værelse med karbad. Jeg kan godt lide at ligge og søbe i mig selv en halv times tid til noget HBO.

Hvad er det bedste ved at optræde live? - Jeg synes, det er fantastisk, at folk gider gå i byen for at se mig optræde. At stå i et fyldt Magasinet gør, at detaljerne i showet lige får lidt længere snor.

Hvad er den største udfordring ved at optræde live? - Der er ikke så meget, jeg synes er svært eller negativt ved at være på tur. Jeg elsker at køre bil, jeg elsker at bo på hotel og jeg elsker at optræde - så jeg elsker alt ved at være på tour.

Har du prøvet at gå død på scenen, hvordan føltes det? - Ja, men det er lang tid siden, jeg har stået i et rum, hvor ingen tror på, at det her bliver godt. Når jeg er gået død på scenen, får jeg en febrilsk følelse indeni og begynder at snakke hurtigere for at kommer hurtigere frem til en punchline eller pointe, der gerne skal få folk til at grine. Når det så ikke sker, er det ekstra pinligt. Og hvis det sker flere gange er det, at jeg kan miste troen på, at joken er sjov og det er noget af det værste, der kan ske, for det er vigtigt, at man som standupper selv tror på det, for at det kan blive sjovt.

I tre år er du blevet nomineret i forbindelse med til Zulu Comedy Galla, hvad tror du, der skal til for at du vinder en pris? - At Anders Matthesen ikke skal være nomineret. Det betyder nu ikke så meget, at jeg ikke har vundet, jeg er super stolt over bare at være blevet nomineret tre gange i det store felt af komikere. Når det er sagt, så har jeg da gjort plads på hylden til prisen som årets komiker ved siden af min talentpris fra 2011.

Hvad drømte du om at blive som dreng? - Det kan jeg ikke huske. Det var først i 7.-8. klasse, at jeg begyndte at tænke over, hvad jeg ville være og det første var journalist. Så ville jeg være skuespiller, kok og så journalist igen. Jeg var tæt på at søge ind på journalistskolen i 2002, men det år var jeg lige begyndt på standup og jeg tænkte, at jeg ville give det et par år for at se, hvordan det gik, før jeg besluttede mig. I dag har jeg absolut ikke nogen plan B, og jeg forventer da at lave comedy i mange år endnu, men jeg planlægger heller min karriere længere frem end maksimalt et par år af gangen.

Hvad er noget af det mest grænseoverskridende, du har gjort? - Det første der popper op er, at jeg har sprunget i faldskærm og hoppet bungyjump, senest i New Zealand ud over en dal, man havde spændt nogle wirer ud over og placeret et lille hus på midten, hvor man kunne hoppe fra - 134 meter. Og så var der de første gange, jeg lavede standup. Det føltes helt vanvittig angstprovokerende, da jeg blev kaldt ind på scenen og det kom bag på mig.

Er du en handyman? - Absolut ikke og det er ikke noget, jeg skammer mig over. Senest hyrede jeg en VVS'er til at skifte den yderste dims på vandhanen, fordi der efterhånden næsten ikke kom noget vand ud. Jeg kunne godt se, at han syntes, at det var noget, jeg selv burde kunne ordne, men jeg havde en glæde ved, at han gjorde det for mig. Jeg hyrer også folk, når jeg skal have hængt lamper op.

Hvad er din værste uvane? - Jeg kan være sindssyg ustruktureret og distræt, hvilket jeg meget voksent efterhånden har erkendt. Jeg er nu så vant til, at jeg smider ting væk, at jeg køber tre iPhone-opladere på en gang, for så det ikke er så slemt, når jeg får smidt en væk.

Er du nogensinde blevet slået ned eller lovet tæsk? - Jeg har fået et par på hovedet nogle gange, senest da jeg var omkring 15 år. Som oftest var det fordi, jeg var lidt for langt fremme i skoene. Jeg har ikke været udsat for fysisk vold i forbindelse med, at jeg har optrådt. Det der er kommet tættest på var en fadøl, der lige snittede min skulder - og så gik jeg af scenen. Men det var også et fuldstændigt umuligt job, hvor jeg var sat på alt for sent på aftenen, hvor folk var blevet fulde. Fem minutter inde i showet spurgte jeg, om de ikke hellere ville have en dj og da de råbte ja, gik jeg ud. Men ham der havde hyret mig sendte mig ind igen og sagde, at de skulle give mig en chance, og så var det, der kom en fadøl flyvende - godt nok i et plastikkrus, men alligevel.

Nævn tre ting/oplevelser du ser frem til i 2018... - Jeg ser naturligvis frem til at skulle på tur med mit onemanshow. Jeg ser også frem til at lave en ny sæson af Dybvaaaaad! Endelig ser jeg frem til, at jeg skal på en længere rejse i et par måneder. Jeg har ikke helt besluttet mig til, hvor jeg vil hen, men det kunne være fint med en kombination af halvanden måned i varmen som eksempelvis på Sansibar, hvor jeg kunne dykke og lave andre sjove ting. Den sidste halve måned kunne være på et skisportssted i Frankrig eller Italien. Jeg kan godt lide at stå på snowboard og det bedste er at være afsted i to-tre uger, så det ikke er så stressende, hvis der er en dag med dårligt vejr

Jeg vil gerne blive bedre til... - Jeg vil gerne blive bedre til at tænke mindre og handle mere, hurtigere og oftere. Og leve mere i nuet end i fremtiden.

Når jeg holder for rødt lys... - Skal jeg holde op med at rode med Spotify på min telefon. Der er bare sådan en stor, flot skærm lige ved siden af rattet, så det føles næsten som om, man også kigger ud af forruden med et halvt øje. Men det ER jo vanvid.

Stegt flæsk... - Kan man få på Rio Bravo klokken 4 om natten, men det er nu hyggeligere på Vita i Store Kongensgade i København.

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard